STAVANGER: I snart tre år har det norske veiprisingsselskapet Q-Free levd med sin argeste konkurrent som største aksjonær. Kapsch kom inn på eiersiden etter at selskapet hadde tapt flere større anbud til nettopp Q-Free.

I ankesaken mot Skagen-forvalter Kristian Falnes i Gulating lagmannsrett i Stavanger mandag opplyste aktor Henrik Horn at Falnes ikke lenger er alene om å være straffeforfulgt i Q Free-komplekset. Siden saken var oppe tingretten i januar, da Falnes ble frifunnet, har Oslo Politikammer tatt ut siktelse mot det østerrikske selskapet for markedsmanipulasjon.

Reagerte umiddelbart
Det var omstendighetene rundt Kapsch' inntog i Q-Free som fikk Skagen-forvalter Kristian Falnes til å reagere og gå videre med taushetsbelagt informasjon i januar 2009. Falnes reagerte da på at han som forvalter av en av de største aksjepostene i Q-Free fikk tilbud om å selge aksjene dagen etter at aksjen hadde falt mer enn 12 prosent - uten at det skulle være noen naturlig grunn for kursfallet.

Han reagerte både på prisen meglerhuset tilbød for aksjene og timingen. Falnes' forsvarer, Arild Dommersnes, mener siktelsen mot Kapsch styrker saken til hans klient.

- Det viser at det var relevant og riktig av Falnes å reagere som han gjorde, sier Dommersnes til DN.no.

Falnes ble opprinnelig ilagt en bot på 350.000 kroner for brudd på taushetsplikten etter å ha blitt satt i innsideposisjon i selskapet. Falnes ble gjort til innsider da en megler fra Handelsbanken ringte og fremsatte tilbud om å kjøpe Skagen Fondenes Q-Free-aksjer for en klient som på det tidspunktet var ukjent både for megleren og Falnes. Kjøperen var interessert i opptil en fjerdedel av selskapet, og Falnes mente at det var noe som luktet vondt med tilbudet.

Falnes nektet å vedta boten, noe som banet vei for at han for andre gang må forsvare sine handlinger i retten. I januar konkluderte Stavanger tingrett med at Falnes ikke hadde gjort noe ulovlig da han kontaktet Q-Frees konsernsjef og styreleder og gjorde dem oppmerksomme på oppkjøpsplanene til den da ukjente interessenten. Det var styrelederen som umiddelbart mistenkte at det var Kapsch, Q-Frees største konkurrent som hamstret aksjene.

Ville ikke gjort jobben
Dommersnes ba Falnes vurdere det at Handelsbanken, gitt det man vet i dag, tok på seg oppdraget for Kapsch.

- Hadde det vært meg som var i corporateavdelingen i Handelsbanken så ville jeg aldri tatt det oppdraget. Det er spørsmål om de også har gjort seg skyldig i lovbrudd, svarte Falnes.

Da Handelsbankens aksjemegler Trygve Grobstok senere vitnet og ble bedt om kommentarer rundt det samme, bekreftet han at han ikke kjente til hvem klienten var da han ringte rundt for å skaffe Q-Free-aksjene.

- Hvis budpremien var skapt av kjøper selv gjennom markedsmanipulasjon, ville Handelsbanken gjennomført oppdraget da, lurte Dommersnes på.

- De må du spørre corporateteamet om.

- Ville du medvirket til gjennomføringen av det?

- Nei, svarte Grobstok kontant.

Hvorvidt statsadvokaten innstiller på at Kapsch må betale bot for markedsmanipulasjon er etter det DN.no forstår ennå ikke avgjort. Det har ikke lykkes DN.no å få en kommentar fra politiadvokat Christian Stenberg ved Oslo politikammer eller Kapsch.

I morgen fortsetter ankesaken mot Falnes. Da skal blant annet Geir Holen fra Finanstilsynet vitne.

Les også: Innsideomkamp for Falnes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.