– Det er ganske arrogant og si at «jeg tror ikke du klarer å ta vare på deg selv, så derfor skal du få litt mat og hjelp av og til». Det virker passiviserende. Alle mennesker vil ta vare på seg selv, sier turnuslege og doktorgradskandidat Marie Louise Sunde (26).

I dag er hun en av støttespillerne når moren Ingrid Stange, den tidligere næringslivslederen som sluttet i toppjobben for å vie seg til filantropien, arrangerer Partnership for Change (PFC). En årlig konferanse der næringslivsledere, sosiale innovatører og andre ildsjeler møtes for å finne ut hvordan de kan bidra til en bedre verden.

Både mor og datter er klinkende klare på at tradisjonell bistandsarbeid ikke er løsningen.

– Fordi verden er kommet så mye nærmere blir den gamle tanken om at vi i Vesten skal hjelpe u-landene litt fjern. Mange i min generasjon ser at man må tenke annerledes, og gjøre det på en mer bærekraftig måte. Vi kjenner oss ikke igjen i den gamle tankegangen om at man skal «benåde de fattige med penger». Vi har sett at mye av det Vesten har gjort feil har bidratt til å finansiere kriger og opprettholde konflikter, sier Sunde.

Det kommer dype nikk fra sofaen hvor Ingrid Stange griper ordet.

– Folk reiser til Afrika og får lyst til å gi barna der fargeblyanter. Det er veldig hyggelig for dem som gir, men det hjelper ikke dem som får. Skal vi få til forandringer i den tredje verden må vi arbeide sammen, sier Stange.

Les også: - Jeg har en plan, men den er hemmelig

Investere, ikke donere
Mantraet til mor og datter er at man skal bruke lokale krefter, stille krav og investere fremfor å gi almisser. Mens Stange har tatt initiativet til PFC, har Sunde dratt i gang den norske avdelingen av Nexus, et internasjonalt nettverk for samfunnsengasjerte unge.

Nexus teller rundt 2000 medlemmer i 70 land, og mange av medlemmene har bakgrunn fra familiebedrifter.

Håpet er å inspirere den neste generasjon med bedriftsledere til å tenke bærekraftig og ta mer sosialt ansvar.

– Det fremste problemet er vel ikke at vestlige bedrifter investerer i Asia uten å forvente å få noe igjen for det?

– Nei, men det har vært en veldig delt tankegang. På den ene siden har du de kommersielle investeringene som bare handler om å maksimere overskudd. Så har du ren bistand der man ikke skal ha avkastning. PFC og Nexus handler om at vi sette dette sammenheng. Alt må gi både sosial og økonomisk avkastning, sier hun.

Kirurg
I tillegg til å jobbe som turnuslege ved Drammen sykehus er Sunde også i gang med doktorgradsarbeid og skal spesialisere seg til å bli kirurg.

– Hvordan kan du bruke kirurgkunnskapene til å bidra i en internasjonal sammenheng?

– Jeg vil gjerne dra ut, men ikke bare for å operere mye og dra hjem igjen, selv om det hadde vært fint for meg. Jeg vil være med på et prosjekt hvor jeg kan bidra med kompetanse, lokal utdannelse av lokale leger og bygger opp sykehus slik at noe blir igjen, sier Sunde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.