Kampen om de beste hodene var knallhard og sign on fee utbredt i det norske arbeidsmarkedet for å kapre ansatte.

- Det er en merkelig omstilling. Det har skjedd et skifte i våre arbeidsoppgaver på noen få måneder, sier advokat Nicolay Skarning til DN.no.

Les også: Bunnskrapt jobbmarked

Måtte ansette en til
Partner Skarning i advokatfirmaet Bull & co merker det brå taktskiftet gjennom endringer i arbeidsoppgavene. Flere velger nå å bøte på pengeproblemene med å luke ut ansatte.

I august stod partner Nicolay Skarning i retten for å hindre at noen stakk av med ansatte fra den tekniske entreprenøren YIT.

 

Han forteller at firmaet hans jobbet mye med konkurranseklausuler ifjor, som skulle forhindre at ansatte gikk over til konkurrenten.

I dag har han sin fulle hyre med å bistå bedrifter som planlegger å skjære i staben.

Les: Ber om hjelp til å luke ut folk

Les også: - 20-30 prosent må gå

- De siste 5-6 ukene har jeg nesten bare jobbet med dette. Det begynte for fullt i starten av desember. Nå er det mange som vil ha hjelp til å vurdere permitteringer eller nedbemanninger. En stor del av arbeidsdagen går med til permitteringer, nedbemanninger og sluttpakker. Vi har har vært nødt til å ansette en til for å ta av for arbeidspresset, sier han.

Bull & co er ikke de eneste som har fått mer å gjøre.

Tredobling av nedbemanningssaker
- Det har vært et totalt klimaskille. Det har nesten gått fra null til hundre i løpet av det siste året, sier Eivind Arntsen i advokatfirmaet Arntsen. Han sikter til antall bedrifter som har bedt om hjelp til nedbemanning.

- For et år siden var vår viktigste jobb å bidra i arbeid skonflikter, ansettelsesprosesser og utarbeidelse av bonusavtaler. Etter sommeren har endring i tematikken vært helt påfallende.

Følger Børsen
Ved fjorårets slutt var det drøyt 50.000 registrerte arbeidsledige i Norge. Statistisk sentralbyrå forventer en dobling i løpet av 2009.

Les også: Bråstopp i rekrutteringen


Arntsen ser en klar sammenheng mellom den negative utviklingen Børsen har hatt og utviklingen i norsk næringsliv.

- Antall nedbemanningssaker vi har jobbet med økte kraftig fra februar 2008, deretter var det ytterligere et sted mellom en dobling og tredobling fra før og etter sommeren.

Han forteller at det i starten var flest innen finans- og eiendomssektoren som kom for å be om hjelp til å slanke staben.

- Nå gjelder det alle bransjer. Sign on fee er ikke det mest relevante nå for tiden, sier han.

Annonse om nedbemanning
I likhet med advokatene profiterer også Personalhuset på å hjelpe andre til å redde stumpene.

I en annonse med tittelen Nedbemanning? tilbyr de en tjeneste som ikke var like populær for et år siden.

- Vi har ikke markedsført oss slik tidligere, sier sier Siv Sørmo, leder for Personalhuset Utvikling, og tilføyer:
- Men vi selger ikke nedbemanning, vi tilbyr løsninger knyttet til hvordan man omstiller uten konflikt.

Vil bli mer effektive
Sørmo og kollegaene har fått veldig mange flere henvendelser og mer å gjøre med omorganisering og nedbemanning etter sommeren.

- Vi bruker flere timer på å møte etterspørselen etter nedbemanning og omstillingstjenester enn tidligere, sier hun.

- For ett år siden var vekst gjennomgangstonen. Nå er det flere som nedbemanner for å effektivisere. Norske bedrifter ønsker å være godt rustet for å møte dårligere tider.

Sørmo tror det er mange som i overgangen til et nytt år gjør en grundigere gjennomgang enn de har gjort tidligere.





- Mange tenker at dette året kan bli annerledes enn fjoråret. Alle vil være effektive og vil vurdere hvordan de skal jobbe. Da kan de hende de finner ut at de må gjøre endringer i organisasjonen, sier hun.

Andre enheter i Personalhuset som jobber med rekruttering, merker at det er blitt mindre å gjøre.

- Det har vært et fall i rekruttering siden i høst og vi er spent på hvordan våren etterspørselen vil utvikle seg, sier Sørmo.

Les også: Sjefen sparker hvem hun vil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.