Lederne ved to av landets fremste utdanningsinstitusjoner BI og NHH er i hardt vær og i klinsj med flere ansattgrupperinger.

Maktbalansen innen akademia er forskjøvet og dermed kan de faglige enerne bli taperne, skriver Dagens Næringsliv.

- Lettere å manipulere
Professor i biologi Kristian Gundersen mener personlig egnethet er i ferd med å bli viktigere enn faglige kvalifikasjoner.

– Det har blitt mye vanskeligere å komme som geni utenfra og få jobb på Universitetet i Oslo. Nerdene og geniene får stadig større problemer med å slippe til når personlighetstrekk blir vektlagt mer enn faglighet.

I stedet for geniene, mener han det er de uunnværlige flinke som vinner frem.

– Vi glir lett over i trynefaktor. Systemet har blitt lettere å manipulere, og det har blitt lettere for de etablerte å skaffe seg kronprinser. Jeg tror ikke noen av nobelprisvinnerne ved Universitet i Oslo ville fått ansettelse i dag basert på personlig egnethet, sier Gundersen til Dagens Næringsliv.

"Råtten maktbruk, kameraderi, dolking"

Professor Ingar Kaldal ved NTNU er ikke snauere, og omtaler ansettelsesprosesser ved høyskoler og universiteter råtten maktbruk, kameraderi, dolking, utstøting, triksing og manipulering. .

– Det foregår vilkårlighet, nepotisme (begunstigelse av venner) og subjektiv synsing i ansettelsesprosessene, men mange kvier seg for å snakke om det, sier Kaldal til DN.

Han mener at faglige sympatier og antipatier, personlige vennskap og fiendskap og kjønnsaspekter ofte veier tungt på bekostning av faglige vurderinger.

– Den som er flink og kontroversiell, og på vei oppover, kan være en trusel mot dem som sitter på makten. Derfor kan det være viktig å holde dem nede, sier Kaldal.

Forstår ikke kritikken
Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, kjenner seg ikke igjen i kritikken mot ansettelsesprosessene innen akademia, og påpeker at åpne utlysninger er regelen på universitetet.

– Det har nok skjedd en del endringer i ansettelsesprosessene de siste årene, men disse endringene dreier seg om at vi mer enn før vektlegger pedagogiske kvalifikasjoner og erf#229er innen utdanning. Så prøveforelesninger benyttes nå i økende grad, sier Ottersen til Dagens Næringsliv.

Les også: - Professorer må ledes på en annen måte
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.