Omorganiseringen av adminstrasjonen på Norges Handelshøyskole (NHH) skulle skape en organisasjon med god kommunikasjon og samarbeid mellom de faglige miljøene og høyskolens ledelse. I stedet har den ført til uro blant de ansatte - en konflikt som har vart helt siden høsten 2011 da flere enheter ble slått sammen.

I begynnelsen av februar ble det også kjent at de BI-ansatte er misfornøyde med rektor Tom Colbjørnsens lederstil.

Les mer: Ansatte-opprør på BI

- Det er en myte at professorer er vanskeligere å lede enn andre ansatte, men det nytter ikke å bruke den klassiske bedriftstilnærmingen på dem. Da blir de vanskelige. De må ledes på en annen måte, sier Erik Næss, som er prinsipalkonsulent og Practice Leader Talent Management i Right Management.

- Kunnskapsarbeidere forventer anerkjennelse, større medvirkning og vil være involvert. De har ofte også et annet tidsperspektiv på hvordan ting skal gjøres, for eksempel i forbindelse med omstillingsprosesser, sier han.

Ledereksperten understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag og ikke i forbindelse med NHH- og BI-konfliktene.

- Vi ser noe av det samme problemet i helsevesenet. Man innfører styringsmetoder som er i helt i konflikt med det de ansatte står for, sier han.

- Først forstå, så bli forstått
Løsningen kan være å bruke mer tid på dialog, tror han.

- Det handler om å først forstå og så bli forstått. Ledere må kunne ta avgjørelser, men i slike kunnskapsbedrifter funker det rett og slett ikke å bare trumfe igjennom et vedtak. I stedet må man legge opp til en god og innledende dialog, for kunnskapsledelse som disiplin er svært forskjellig fra produksjonsledelse. Det er mulig at vi kan snakke om to ulike organisasjonsøkologier med så ulike livsbetingelser at det er begrenset hvilke erf#229er som kan overføres mellom dem, sier Erik Næss.

- Ledelse er mye et spørsmål om å arbeide med hodene til folk, arbeide med, og forstå hvordan medarbeiderne tenker og føler. Dette er spesielt relevant for kunnskapsledere, legger han til.

Den klassiske leder/ansatt-relasjonen vil bli kraftig utfordret i årene som kommer, ifølge Næss.

Les mer: Her er de 7 aller viktigste lederegenskapene

Erik Næss, Right Management
Erik Næss, Right Management (Foto: Line Kaspersen)

- Tror på god løsning
På et styremøte i dag fikk NHH-styret et brev på bordet skrevet av 14 professorer ved NHH datert 1. februar i år. Her kommer det frem at tiltakene som har vært gjennomført har ført til misnøye og mistrivsel blant mange av dem som har vært direkte berørt av endringene og den måten de er blitt implementert på.

Dette fremgår av bekymringsmeldinger fra fagforeninger, faglige ledere, hovedverneombud og arbeidsmiljøutvalg.

I brevet anmoder professorene rektor og styret om aktivt å gripe inn for å gjenopprette tillit og finne løsninger på organisatoriske utfordringer.

- Styret tar arbeidsmiljøsituasjonen ved NHH alvorlig, skriver styret i en uttalelse etter onsdagens møte.

- Vi har drøftet situasjonen i dag og hatt en grundig, god og konstruktiv diskusjon. Jeg har tro på at vi vil komme frem til en god løsning, sier styreleder og rektor Jan I. Haaland til DN.no.

Han peker på at styret har tillit til at ledere og medarbeidere ved NHH sammen bidrar konstruktivt til å sette "Tiltaksplan for bedring av samarbeidsrelasjoner og arbeidsmiljø på NHH" i verk og finne gode løsninger.

Utover det ønsker han ikke å kommentere saken.

Verneombudet ble ikke innkalt
Kilder tett på prosessen, som ønsker å være anonyme, sier til DN.no at det har utviklet seg en fryktkultur på handelshøyskolen siden uroen startet.

- Folk er redde for å si noe, de blir beskyldt for å være illojale og føler seg overkjørt. De føler seg lurt og bondefanget - det er ganske rå ting vi snakker om. I tillegg er det svært ulike oppfatninger av hva som blir sagt i møter, noe som skaper stor forvirring. Situasjonen har forverret seg gradvis. Mange har sykmeldt seg, flere har sluttet allerede og vi frykter at flere kommer til å slutte. Fagmiljøene får ikke det de trenger for å levere det de skal, sier vedkommende.

Verneombud Rolf Jens Brunstad, som også er professor, skrev i en protokolltilførsel til et møte i skolens samarbeidsutvalg nylig at han frykter konflikten kan ende i at ansatte slutter.

- Hva tenker du etter dagens styremøte?

- Jeg ble ikke innkalt til styremøtet og dét forbauser meg. Det ville kanskje vært naturlig. Men jeg tar det til etterretning, sier han til DN.no.

- Jeg ser at styret forventer at Arbeidsmiljøutvalget (AMU) og andre samarbeidsorganer ved NHH tar aktivt del i arbeidet med å gjennomføre planen, men da forutsetter jeg at sakspapirene blir sendt ut i tilstrekkelig god tid til at vi får satt oss inn i dem, sier han.

- Jeg står ved det jeg skrev i min protokolltilførsel. Utover det har jeg ingen andre kommentarer, sier han.

Dette skrev han blant annet:

"Til tross for gjentatte bekymringsmeldinger fra fagforeninger, faglige ledere, hovedverneombud og arbeidsmiljøutvalg gjennom hele fjoråret har situasjonen ikke blitt bedre, snarere har konfliktnivået ytterligere eskalert. Dette oppleves ekstra tungt for ansatte både i administrasjonen og faglig stab som hittil har hatt en usedvanlig sterk lojalitet overfor institusjonen. Jeg frykter at stadig flere etterhvert velger en exit-strategi som vil føre til at NHH på sikt vil miste medarbeidere som besitter kompetanse som det er vesentlig for NHH å beholde, mens andre vil synke ned i apati og handlingslammelse."(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.