- For meg virker dette ideelt. Utenlandserfaring er gull verdt, og nå kan jeg være utvekslingstudent et semester på Stockholm University School of Business og ha et internship hos Nordea i samme by, sier BI-student Henrik Thorsø Johansen (23) til DN.

For første gang har studentene ved MSc Business (siviløkonomer) på BI muligheten til å kombinere utveksling i utlandet og BI Internship. Pilotprosjektet starter til høsten.

Tilbakemeldingene fra studentene har vært positive, men det er foreløpig kun bare et fåtall som tør å ta utfordringen.

- Vi tilbød i alt seks plasser i Stockholm, Helsinki og Vilnius, men fikk bare tre søkere. To har foreløpig fått tilbud om plass, opplyser Julia Oswald, som er internship-koordinator på Karriereservice på BI.

- Vi hadde håpet at flere ville ta sjansen på denne spennende kombinasjonen av internship og studieopphold i utlandet. En av årsakene er nok at dette er et prøveprosjekt. Hvis vi fortsetter med tilbudet i årene som kommer, håper og tror jeg at antall søkere vil øke, sier Oswald.

- For kresne

Tre norske bedrifter deltar i ordningen. Nordea tilbyr én stilling i Stockholm og én i Helsinki. DNB tilbyr to stillinger i Helsinki og én i Vilnius, mens Statkraft tilbyr én stilling i Stockholm.

Employer Branding Manager Eivind Hoff i Nordea er glad for at de har sikret seg Henrik i Stockholm, men han er overrasket og litt skuffet over at ingen ville ha den ledige plassen i Helsinki.

- Dette er jo en unik mulighet til å få internasjonal erfaring, men dessverre har man et inntrykk av at mange norske studenter klikker seg sammen. Vi ser en flokkmentalitet, og det er synd, for når man ikke tør å gripe sånne sjanser, går man glipp av verdifull erfaring, sier Hoff til DN.

- Er norske studenter litt for kresne?

- Ja, det vil jeg nok si. De har en tendens til å ende opp de samme stedene, følge massene. Det skal litt mot til for å gå sine egne veier.

Fra Roma til Stockholm

Henrik Thorsø Johansen er ikke redd for det. Han har gått egne veier før, blant annet var han på utveksling i Roma da han tok bachelor - et valg som ikke er veldig typisk for norske studenter.

BI-student Henrik Thorsø Johansen sammen med Eivind Hoff på Nordeas hovedkontor på Majorstuen i Oslo. Foto:
BI-student Henrik Thorsø Johansen sammen med Eivind Hoff på Nordeas hovedkontor på Majorstuen i Oslo. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
 

- I Roma fikk jeg kjent litt på det å være norsk i utlandet. Vi var få norske og var nødt til å integrere oss. Jeg tror det oppholdet kan ha bidratt til at jeg er blitt mer åpen for å tenke nytt og ta sjanser, sier han.

Han er ganske sikker på at han vil trives et halvår i Stockholm. Prosjektet gjennomføres på den måten at han studerer samtidig som han jobber 240-300 timer på Nordeas Stockholm-kontor i løpet av høstsemesteret.

- Det er ikke tilfeldig at jeg søkte denne plassen. Jeg har inntrykk av at Nordea har gode ordninger for nyutdannede, og jeg håper selvfølgelig at oppholdet i Stockholm kan åpne for nye karrieremuligheter i Nordea når jeg kommer tilbake til Norge. Investment Banking fanget interessen min på skolen og jeg ser frem til å komme ut i praksis og oppleve Investment Banking-kulturen, sier 23-åringen.

Og det var nettopp kombinasjonen synlig motivasjon og nysgjerrighet som sikret Henrik plassen hos Nordea. 

- Vi så en lærevillig student som ønsket å utvikle seg, sier Hoff om hvorfor de valgte Henrik.

- Smart å gå egne veier

Internasjonalisering blir viktigere og viktigere, og utenlandserfaring er et stort pluss på cv-en. Derfor undrer Eivind Hoff i Nordea seg over hvorfor så få studenter valgte å søke på de ledige internship'ene.

- Norske studenter må bli flinkere til å tenke utradisjonelt og å stole på egne ferdigheter. Å tørre å gå egne veier er smart. Det kan signalisere lærevillighet, nysgjerrighet og at man er åpen for nye ting, sier Hoff.

Julia Oswald er enig. Hun har selv internasjonal studie- og jobberfaring. Som tysker har hun en mastergrad fra Polen (Warsaw School of Economics) og ved NHH i Bergen, før hun bestemte seg for å flytte permanent til Norge for å begynne å jobbe.

- Vi ser at det er en stor utfordring å få nordmenn til å flytte utenlands for en periode, i alle fall til mer ukjente steder der det er få andre nordmenn. Det er synd, for de går glipp av en helt unik erfaring. De tre søkerne vi fikk er ekstremt sterke og oppegående kandidater som helt sikkert vil gjøre det bra, men vi trenger flere slike. Nordmenn må tørre mer! slår Oswald fast.

Hun understreker at et utenlandsopphold både gir karrieremessig kompetanse og bidrar til egenutvikling.

- Å gå ut av komfortsonen sin iblant er en stor fordel. Blant annet får man god nytte av det i norske jobbsøkerprosesser. Du blir konstant utfordret når du befinner deg i et nytt og ukjent miljø, får styrket selvinnsikt og større forståelse. Det kommer godt med når man skal i jobbintervjuer, sier Julia Oswald.

Se DNTV: Tips til hva du skal se etter på visningen

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.