Noen eksperter har hevdet at 10.000 timer er det magiske tallet for sann ekspertise: Skal du bli god i sport, musikk eller på et annet område det er lett å måle resultater, er det mye innsats du må legge ned for å nå toppsjiktet.

Men nå bestrider andre eksperter dette:

- Øving, øving og atter øving veier ikke opp for et naturtalent, understreker professor Anders Ericsson ved University of Colorado, som mener Gladwell overforenkler. Det skriver Management Issues.

Ericsson sier at 10.000 timer er et gjennomsnitt, og mange av de beste musikerne i hans studier har øvd mye mindre enn det. Han kritiserer også Gladwell for ikke å nevne at kvaliteten på øvingen - og ikke bare mengden - er svært viktig for å oppnå ønsket resultat.

- Spill kortene dine riktig

Også forskere ved Princeton University har sett nærmere på problemstillingen. De er enige med Ericsson:

- Mye trening er viktig, men ikke så viktig som man har argumentert for.

Forskerne understreker at det er mange ting som leder frem til suksess, og det er kombinasjonen som er viktig: Riktig personlighet for spesielle oppgaver, et høyt intelligensnivå, riktig tankegang, hvor tidlig man begynte å øve/trene, og så videre.

Det gjelder å spille kortene sine riktig, understreker karrierenettsiden Management Issues.

Hvis du er ganske god til noe og du legger ned mye tid på å bli enda bedre, kan du bli virkelig god. Men hvis du i utgangspunktet er middels eller dårlig til noe, kan selv lange perioder med knallhard innsats aldri sende deg til til topps, ifølge ekspertene.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.