- Det er ekstremt nøye at grensene mellom politikk og forvaltning respekteres. Dette virker skikkelig drøyt, skrev Geir Pollestad (Sp), leder i næringskomiteen, på Twitter etter å ha lest DNs oppslag lørdag.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) ville at departementets kommunikasjonssjef Anne Marie Storli skulle gi mer «partipolitisk bistand». Da hun nektet, ble hun bedt om å gå.

- Jeg kan bekrefte at jeg, uten forvarsel, fikk beskjed om at jeg var uønsket i stillingen min, sier Storli til DN.

Les hele saken her: Fjernet ansatt som ikke ville hjelpe Frp dnPlus (DN +)

Storli ba om en begrunnelse for at statsråden ville ha henne bort. Da viste departementsråden til misnøye med leveransene og at avdelingen var for lite «på».

Eksemplene som ble brukt var Solvik-Olsens E6-tur ifjor sommer, der Storli mente det ville være feil av departementet å etterkomme statsrådens ønske om å kontakte ordførere og Frp-lag for å planlegge arrangementer underveis.

Solvik-Olsen skal også flere ganger ha ønsket at kommunikasjonsavdelingen skulle uforme pressemeldinger med kritikk av den rødgrønne regjeringen.

Han sier til DN at han ikke kommenterer personalmessige forhold som departementsråden har ansvar for.

- På et helt annet nivå

- Det er en styrke ved det norske systemet at embetsverket er ekstremt lojale til regjeringens politikk. De skal løse oppgaver på vegne av regjeringen, og ikke på oppdrag fra enkeltpartier i regjering, sier Geir Pollestad (Sp) til DN.

Han reagerer kraftig på måten samferdselsministeren har opptrådt på.

- I denne saken ser vi at en ny departementsråd har bøyd av for statsrådens press. Det er statsrådens ansvar å ikke legge et slikt press, og det er embetsverkets ansvar å ikke gi etter for presset. Dette er en mye mer alvorlig sak enn Anundsen-saken, for her har det fått den konsekvensen at en person har mistet jobben. Det er ikke bare litt over grensen - dette er himmellangt over grensen, sier Pollestad til DN.

- Det er alltid diskusjoner om hvor grensene går, men dette ligger på et helt annet nivå, legger han til.

Han berømmer Anne Marie Storli for å ha hatt mot til å si ifra, og sier at både statsministeren og regjeringsråden må ta fatt i saken:

- For hvis dette får utvikle seg videre, utfordrer det de fineste sidene av det norske styringssystemet, sier Geir Pollestad.

Les også:

Norges Bank frykter tapsbølge i oljeservice
Røkke-selskap tapte kontrakt - varsler nye kutt (DN+)
Spår oljeprisen tilbake til bunn-nivå fra 2008


Se DN TV: Hvordan lykkes til gründer?


Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.