Kina og USA vil samarbeide om å løse handelsdisputter og sammen motarbeide proteksjonisme, sa president Hu Jintao etter samtaler med Barack Obama i Beijing tirsdag.

Obama på sin side sa at USA ønsker velkommen at Kina spiller en større rolle på den globale scenen, noe han sa innebærer større ansvar.

På et møte med pressen etter samtalene understreket begge presidentene at de to landene vil samarbeide på en rekke områder.

Reelle uenigheter
Men de vakre ordene dekket over reelle uenigheter, både om økonomisk politikk som Kinas valutapolitikk og amerikansk straffetoll på kinesiske produkter, og konfliktene om Nord-Korea og Iran.

Ifølge Hu er de enige om å utvide samarbeidet når det gjelder klimaendringer, energi og miljøsaker, og Obama trakk fram betydningen av en avtale i København.

De to landene står sammen for 40 prosent av de globale utslippene, og Obama sa at det ikke kan bli framgang i kampen mot klimaendringer uten at de to går i bresjen.

Dialog om Nord-Korea
Begge landene er innstilt på å fortsette dialogen om Nord-Koreas atomprogram, sa Hu og la til at de også er enige om en lignende linje når det gjelder Iran og det iranske atomprogrammet.

Obama pekte på at Kina er enig i at Iran må forsikre det internasjonale samfunnet om at atomprogrammet er fredelig og åpent.

Kina har vært med på presset mot Iran, men har ikke villet gå inn for sanksjoner.

Hu sa også at de er enige om å utvide dialogen om menneskerettighetene, på basis av gjensidig respekt for hverandres suverenitet.

Obama lovte å spare mer
Obama understreket at USA gjerne ser at Kina så snart som mulig innleder en dialog med representanter for Dalai Lama med sikte på en løsning på Tibet-spørsmålet.

Obama sa også at USA respekterer Kinas suverenitet og territorielle integritet og den kinesiske En-Kina-politikken, en henvisning til spørsmålet om Taiwan, og Hu satte stor pris på at USA gjentar dette.

Obama sa på sin side at partnerskapet med Kina har hjulpet USA til å komme seg ut av den verste resesjonen på en generasjon, og han forutser at økt samarbeid vil øke USAs eksport til Kina og skape jobber hjemme, samtidig som det øker velstanden i Kina.

Han lovte Kina at USA er opptatt av å bruke mindre og spare mer. Kina frykter at USAs enorme gjeld og svekkelsen av dollaren skal redusere verdien av USAs gjeld til Kina i form av statsobligasjoner.

Les også: Kritiseres for proteksjonisme

- Lite USA kan gjøre med svak dollar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.