USAs finansminister Timothy Geithner trår svært forsiktig under møtet i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (Apec) som avholdes i Singapore denne uken.

USA er helt avhengig av at de asiatiske landene fortsatt har tro på at USA vil reise seg igjen etter finanskrisen. Verdiene på investeringer de foretar i dollarbaserte rentepapirer kan ikke falle for dramatisk i verdi, skriver Dagens Næringsliv.

- USA bærer et spesielt ansvar på grunn av den globale rollen den amerikanske økonomien spiller. Vi ser at det er Asia som leder verden tilbake til en økonomisk gjenreisning, sa Geithner i Singapore.

- Må arbeides målbevisst
Det er ikke mye USA kan gjøre for å stanse fallet i verdien av landets valuta dollaren. Det eneste som hjelper, er å gjenreise tilliten til hele den amerikanske økonomien, mener sjefen for Verdensbanken.

Bankens toppsjef Robert Zoellick sa på Apec-møtet fredag at Apecs medlemsland er enige om at valutakursene må holdes fleksible. Samtidig må det arbeides målbevisst for ny vekst.

Skapt bekymring
– Det er ærlig talt ikke mye annet man kan gjøre enn å forsøke å føre enn god og sunn politikk som kan gjenreise veksten den amerikanske økonomien, framholdt Zoellick. Han påpekte at Kinas fastkurspolitikk styrker den kinesiske yuanen mot andre valutaer.

Fallet i dollarkursen og Kinas nei til en mer fleksibel valutapolitikk har skapt bekymring foran helgens toppmøte i APEC. Både USAs president Barack Obama og hans kinesiske kollega Hu Jintao skal delta på toppmøtet i Singapore.

Amerikanske tjenestemenn sier at valutakurser og yuanens stilling vil være blant temaene når Obama i neste uke besøker Kina. Den kinesiske fastkurspolitikken bidrar til at landets produkter blir billigere på eksportmarkedet.

- Ikke sunt
De asiatiske landene har brukt nesten 900 milliarder kroner i høst på å støttekjøpe dollar for å holde sine egne valutaer konkurransedyktige, skriver Dagens Næringsliv.

- Dette er ikke sunt. Vi kjøper verdier som vil falle i verdi med dollaren, sier Thailands Finansminister Korn Chatikavanij til Dow Jones Newswires.

Styrketegn
Dollaren har styrket seg cirka 1,5 cent mot euro det siste døgnet. Dollarstyrkelsen kan være drevet av at markedet var tynget av økt risikoaversjon, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Les også: Vil droppe dollar

Dollaren hopper
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.