I et innlegg publisert på den kinesiske sentralbankens hjemmeside i går, mandag, kommer sentralbanksjefen med et temmelig ukamuflert ønske om å kvitte seg med dollaren som "verdensvaluta".

Sentralbanksjefen Zhou Xiaochuan skriver ifølge Financial Times at målet burde være å etablere en reservevaluta som ikke "er koblet til individuelle nasjoner og som er i stand til å holde seg stabil i det lange løp, og på den måten fjerne de grunnleggende ulempene som følger bruken av kredittbaserte nasjonale valutaer".

Ukomfortabel kjempe
Zhou nevner ikke dollaren spesifikt, men analytikere er ikke i tvil om at Kina er ukomfortabel med den påvirkningen valutaen kan ha på landets økonomi.

- Dette er et klart tegn på at Kina, som den største eieren av amerikanske finansielle eiendeler, er bekymret for den potensielle inflasjonsrisikoen som oppstår når den amerikanske sentralbanken trykker penger, sier sjeføkonom Qu Hongbin i HSBC til Financial Times.

Kinas sentralbanksjef foreslår i sitt innlegg å innføre en ny felles reservevaluta for hele verden, basert på en kurv bestående av de de største valutaene i verden.

Ifølge FT har Kina i dag ikke noe annet valg enn å holde 2000 milliarder dollar i valutareserver i amerikanske dollar, og det er lite trolig at dette vil forandre seg i nær fremtid.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets skrev i et analysenotat nylig at det rett og slett ikke finnes gode alternativer for dollaren som verdens dominerende reservevaluta.

Les mer: - Ingen truer dollaren

Vil bruke SDR-systemet
Kinas sentralbanksjef Zhou foreslår å utvide bruken av IMFs såkalte SDR-er (special drawing rights).

SDR-ene ble innført av IMF i 1969 for å støtte opp om Bretton Woods-regimet med faste valutakurser, men har mistet mye av sin relevans etter at Bretton Woods kollapset på 1970-tallet.

I dag er SDR-ene basert på fire valutaer, dollar, yen, euro og pund, og blir stort sett brukt som en måleenhet som IMF og andre internasjonale organisasjoner benytter seg av.

Kinas forslag er å utvide valutakurven som SDR-ene er basert på til valutaene i alle store økonomier og lage et system på innveksling mellom SDR-ene og andre valutaer slik at de kan bli brukt for internasjonal handel og finansielle transaksjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.