Grensebyen Shenzhen like ved Hong Kong er kapitalismens vugge i Kina.

Nå skal det etableres et eksperimentelt finanssenter hvor målsetningen er å la den kinesiske valutaen utfordre den amerikanske dollaren som verdens reservevaluta, skriver Dagens Næringsliv.

Dette er noe den japanske yenen aldri har maktet. Utfordringene for Kina er store, men eksperter tror at Kina kan lykkes.

– Det er åpenbart at flere og flere sentralbanker innser en dollaren står foran en langsiktig svekkelse. Den kinesiske valutaen er den mest sannsynlige til å utfordre dollarens nesten monopolrolle i det globale pengesystemet, skriver sjeføkonom for stor-Kima, Jun Ma hos Deutsche Bank i en analyse.

«Mini-Hong Kong»
På et 15 kvadratkilometer stort område like vest for Shenzhen skal det bygges et «mini-Hong Kong» med investeringer på rundt 300 milliarder kroner i Qianhai-området. Byggingen starter i 2013.

– Målet er å gjøre den kinesiske valutaen fullt konvertibel mot andre valutaer. Vi vil utføre eksperimenter i Qianhai på områder hvor det kan være risikabelt med konvertibilitet, blant annet ved utlån, sa visesentralbanksjef Hu Xiaolian i helgen.

Kinesiske selskaper som etablerer seg i Qianhai vil forholde seg til andre finansreguleringer og bestemmelser enn hva som gjelder for resten av Kina. Det lokkes med 15 prosent bedriftsskatt og en standard på offentlige tjenester som Hong Kong i dag tilbyr.

Flaskehals
Ma påpeker at kapitalkontrollen som eksisterer i Kina i dag vil være en flaskehals for Kinas ambisjoner om å la valutaen konkurrere effektivt med amerikanske dollar og euro.

– Qianhai er den første eksperimentelle finanssonen i Kinas moderne finanshistorie – en pioner. Målet er gradvis å åpne kapitalregnskapet og gjøre yuanen fullt konvertibel, sa viseformann Zhang Xiaoqiang i den innflytelsesrike Nasjonale utviklings- og reformkommisjonen

Hong Kong vil fortsatt spille en viktig rolle som et brohode inn i den kinesiske økonomien, men byen er primært et internasjonalt finanssenter. Denne posisjonen er kommunistledelsen i Kina redd for å ødelegge.

Les også: Kina og Japan starter handel med yen og yuan


Kina selger USAs gjeld

Så mye fattigere har amerikanerne blitt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.