Fallet i de kinesiske eiendomsprisene kan føre til en snøballeffekt for hele den kinesiske økonomien. Lokale myndigheter kan få problemer med å balansere kommune- og provinsbudsjettene.

Ferske statistikker viser at det er blitt betydelig lavere aktivitet i den kinesiske eiendomssektoren. Mange eiendomsutviklere har også redusert prisene på nye leiligheter kraftig de siste tre månedene. Bankene har strammet kraftig inn på nye utlån til eiendomssektoren.

Nå strømmer det inn med nye advarsler fra noen av verdens største finansinstitusjoner som følger Kina tett. En ting er at millioner av kinesere har spekulert i eiendom de siste årene, men lavere aktivitet vil ramme inntektene til lokalmyndighetene hardt.

Det er ikke i de største byene prisene faller mest. I storbyene Shanghai og Beijing holder prisene seg og det er fortsatt høy aktivitet. Det er i provinsbyer som knapt er kjent utenfor Kina det er størst dramatikk.

- Ettersom boligmarkedet kjøler ned forventer vi at salg av tomter vil avta. Dette vil legge press på lokale myndigheter for å skaffe tilveie inntekter, sier sjeføkonom for Kina, Zhu Haibin, hos JPMorgan & Chase til Bloomberg.

I 2013 utgjorde tomtesalg i Kina 61 prosent av inntektene til lokale myndigheter – tilsvarende 3800 milliarder kroner. I første kvartal falt salget av offentlig eide tomteområder kraftig. Sentralmyndighetene har lovet å kompensere for noe av inntektsfallet, men dette er ikke nok.

Det er tette bånd mellom kommunale- og provinsmyndigheter og lokale eiendomsselskaper. Veldig ofte har de samarbeidet på utvikling av eiendomsprosjekter. Det er rundt 90000 eiendomsselskaper i Kina.

«Lokale myndigheter er sannsynligvis under enda større press for å hjelpe eiendomssektoren da deres egne inntekter er så avhengig av tomtesalg. Det er svært viktig det kommer nye offentlige tiltak de neste månedene. Eiendomskorreksjonen kan begynne å rulle som en snøball for resten av økonomien», skriver Nomura i en ny analyse på den kinesiske eiendomssektoren.

Nomuras sjeføkonom for Kina sammenligner situasjonen i Kina i dag med hva som skjedde like før eiendomsboblene i USA og Japan sprakk og utløste dype finanskriser. I USA ble eiendomsmarkedet i de største byene forskånet fra eiendomskrisen. Det samme forventes å skje i Kina.

- Pengepolitiske innstramminger spiller en viktig rolle i timingen og omfanget på hvordan dette slår inn på eiendomsmarkedet, mener Zhang Zhiwei.

Også ledende aktører i det kinesiske eiendomsmarkedet innrømmer at situasjonen er alvorlig. Visestyreformann Mao Daqing sendte sjokkbølger gjennom eiendomssektoren da han beskrev situasjonen under en lukket konferanse nylig. Opptak av innlegget er lekket på kinesiske medier.

Mao sa at kinesiske myndigheter ikke skjønner alvoret og at tiltakene de har kommet med ikke skaper varige verdier for den kinesiske økonomien samtidig som at eiendomsboblen bare vokser.

Fortsatt hemmelighold fra Alibaba

Det kinesiske internettselskapet Alibaba la frem et foreløpig børsprospekt natt til i dag i USA, hvor selskapet skal børsnoteres i løpet av sommeren. Det er få detaljer i det over 2300 sider lange børsprospektet – heller ikke hvor børsnoteringen vil finne sted.

Børsverdien på selskapet er blitt nedjustert til mellom 97 og 121 milliarder dollar. Dette er halvparten av estimatene som internasjonale finansinstitusjoner hadde, men kan fortsatt bli den største børsintroduksjonen for et teknologiselskap noensinne.

- Ebay, Amazon og Google bør være redde. Jeg tror definitivt at Alibaba kommer til å bli en stor aktør. Det er ingen grunn for dem å ikke gå etter det amerikanske markedet. Det er ikke et spørsmål om hvis, men når, sier analytiker Matthew Turlip hos finansinstitusjonen PricCo til San Jose Mercury News i Silicon Valley.

Japanske Softbank, som eier 37 prosent av aksjene i Alibaba har falt med rundt fire prosent ved Tokyo-børsen i dag på grunn av den lavere verdifastsettelsen.

Det amerikanske internettselskapet Twitter raste med 18 prosent i USA på tirsdag.

Muligens over etter 1001 dager for Yingluck

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra kan bli felt av grunnlovsdomstolen for maktmisbruk allerede i dag og bli kastet etter 1001 dager som landets statsminister. Hennes støttespillere, leder av de såkalte «rødtrøyene», mener dette er domstolkupp.

«Rødtrøyene» truer med å mobilisere over 100000 mennesker fra nordøst-Thailand som vil reise til Bangkok. Skjer dette, fryktes det sammenstøt med andre demonstranter som i over seks måneder har prøvd å kaste ut Shinawatra-familien fra thailandsk politikk.

- Alle dører åpnes for denne kampen. Alle som støtter demokrati bør slå følge med oss, sa rødtrøyeleder Jatuporn Prompan i dag.

Den thailandske bahten og nøkkelindeksen ved Bangkok-børsen har falt i frykt for at dette skal utløse ny uro i landet, hvor det har vært politisk krise i snart ti år.

OECD advarer Japan

Det overordnede målet for Japans økonomiske politikk er å få en prisvekst på to prosent i året. Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) advarer Japan om at dette kan ramme den økonomiske veksten hvis inflasjonen fører med seg en lønnsvekst.

«Selv om den nylige prisveksten er oppmuntrende, kan den undergrave den økonomiske oppturen med mindre den er ledsaget av en tilsvarende lønnsvekst», skriver OECD i en ny rapport.

OECD kutter den økonomiske vekstprognosen for Japan fra 1,5 til 1,2 prosent for inneværende budsjettår.

Markedene

Det er en kraftig nedgang på de asiatiske aksjemarkedene i dag – fra Japan og Hong Kong til Australia.

I Australia er detaljhandelsstatistikkene for mars publisert og disse ble svakere enn forventet med en vekst på kun 0,1 prosent sammenlignet med februar.

Japanske eksportører har fått drahjelp av en svak yenkurs. De siste 24 timene har den amerikanske dollaren svekket seg mot ledende valutaer – også den japanske. Dette er hovedårsaken til at eksportørene, ledet av Panasonic, Nintendo, Nissan og Honda, faller med mellom 2,5 og 4,5 prosent.

 

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 

Les også: Asia i dag: Ikke lenger et spørsmål om «hvis» eller «når» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.