Ifølge medpassasjerer ble Guo Guangchang arrestert idet han ankom Shanghai fra Hong Kong på torsdag, skriver det kinesiske næringslivstidsskriftet Caixin ble Guo.

Familiemedlemmer forsøkte å få kontakt med Guo hele torsdag – uten å lykkes. Kinesisk politi og myndigheter kan holde personer i varetekt i lang tid uten å bekrefte om de er arrestert eller ikke.

Guo Guangchang er blitt karakterisert som Kinas svar på den amerikanske investoren og dollarmilliardæren Warren Buffett.

48-åringen har bygd opp Fosun International til å bli Kinas største privateide investeringsselskap. Han hadde en formue på syv milliarder dollar – noe som gjør han til Kinas 17. rikeste, ifølge den siste Forbes-oversikten.

Suspenderte aksjehandel

Fosun International bekrefter i en kort melding at de ikke har oppnådd kontakt med Guo og at de «håndterer situasjonen».

Selskapet har stoppet all aksjehandel i Asia etter at aksjekursen falt med over 10 prosent i handel ved New York-børsen etter at markedet var stengt. Selskapets dollarobligasjonslån har stupt med 16 prosent ved Hong Kong-børsen på fredag.

- Nyheten om at styreformannen er savnet vil ramme obligasjonskursene inntil selskapet kan avklare situasjonen. Vi forventer en ytterligere svekkelse på kort sikt, sier obligasjonsanalytiker Nuj Chiaranussati hos Gimme Credit til Bloomberg News.

Under korrupsjonsetterforskning

Ifølge South China Morning Post er Guo under etterforskning.

Han skal ha solgt eiendommer til den tidligere toppsjefen for statseide Bright Food Group til under markedsverdi. Wang Zongnam ble dømt til 18 års fengsel for underslag og bestikkelser tidligere i år.

Guo skal også ha hatt tette forbindelser til viseordføreren i finansbyen Shanghai, som er den siste i rekken av politikere som er under etterforskning for korrupsjon.

Tidligere denne uken sa finansinstitusjonen Citic International, som tilsvarer Kinas svar på den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs, at flere av toppsjefer i Citics meglerhus også har forsvunnet.

Student av Buffett

Guo har i flere intervjuer kalt seg «en student av Warren Buffett» - den amerikanske investoren som har bygd seg opp en formue på rundt 70 milliarder dollar fra investeringer. Det er den samme strategien Guo har fulgt de siste 23 årene.

Ekspansjonen har delvis vært lånefinansiert og ved hjelp av investeringer fra investorer som har hatt klokketro på evnene til Guo. Hele selskapet er bygd opp rundt 48-åringen, som etablerte selskapet sammen med fire venner i 1992 med 50000 kroner i oppsparte midler.

I løpet av 2015 har han foretatt investeringer på nesten 40 milliarder kroner. De fleste av de 16 bekreftede disse har vært i Europa og USA.

- Store konsekvenser

Fosun International har blant annet kjøpt det franske reiselivsselskapet Club Mediterranee (Club Med) og eier en stor aksjepost i underholdningsselskapet Cirque du Soleil. I New York har de kjøpt landemerket One Chase Manhattan Plaza.

- Forsvinnelsen av styreformannen vil ha store konsekvenser på å investere i Kina og utviklingen til selskapet, sier analytiker Cyrus Ng hos meglerhuset China Galaxy Securities til Bloomberg News.

Guo eier 45,8 prosent av aksjene i Fuson International.

I forrige uke ble den kinesiske milliardæren Xu Ming funnet død i en fengselscelle. 44-åringen døde ifølge myndighetene av «hjerteinfarkt». Liket ble kremert noen timer senere før familien ble informert.

Markedene

Det er en blandet avslutning på uken ved de asiatiske aksjemarkedene – med unntak av Tokyo-børsen er det et markert børsfall. Analytikere mener at investorer har gått i dvale og venter på rentebeslutningen fra den amerikanske sentralbanken (Fed) i neste uke.

«Sannsynligheten for en renteøkning fra Fed har ført til uro i markedene og posisjonering i siste minutt – særlig fra den kinesiske sentralbanken. Det har vært enkelte positive signaler om at kanskje det verste er over før renteøkningen», skriver markedsanalytiker Angus Nicholson hos IG Markets.

DN Direkte vil følge markedene fra Asia til Europa de neste timene. Følg oss på DN Direkte.

Les også:

Her er den dyreste fritidsleiligheten på markedet

DNB Markets: Tre grunner til at boligprisene faller neste år

Se DNtv: Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark

Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark
Stramme opp kroppen uten å miste energioverskuddet etter jul? Jonas Lundgrens råd er å bytte ut ribbefett og sjokoladetrøfler med potente proteiner.
02:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.