Verdens største gruveselskaper har satset over 800 milliarder kroner på at den kinesiske etterspørselen etter jernmalm til produksjon av stål ville øke frem til 2030. De har sannsynligvis tatt feil. Toppen kan allerede være nådd.

- Mennesker tar feil. Nå faller den kinesiske etterspørselen, sier analysesjef Kirill Chuyko hos BCS Financial Group til Bloomberg News.

Prisen på jernmalm er nesten halvert i år og ligger onsdag på 71 dollar for ett tonn etter et prisfall på nesten fem prosent.

I 2011 nærmet prisen seg 200 dollar og gruveselskaper investerte i ny kapasitet i Australia og Sør-Amerika. Veksten i etterspørselen av stål fra Kina har avtatt, men kinesiske stålverk har økt produksjonskapasiteten.

Det siste tiåret har den kinesiske stålproduksjonen blitt tredoblet til nesten 800 millioner tonn. Produksjonskapasiteten er på nesten 1,4 milliarder tonn. Rundt 80 millioner tonn eksporteres årlig.

Enorm overkapasitet

- Det må komme en restrukturering av den kinesiske stålindustrien. Jernmalmprodusentene er klar over at vekstforventningene må justeres. Det er en enorm overkapasitet i stålsektoren og mer produksjonskapasitet legges til. Dette vil øke trykket, sier styreformann for interesseorganisasjonen World Steel Association, Wolfgang Eder, til Bloomberg News.

Aksjekursen på gruvegiganten BHP Billiton har falt med nesten 20 prosent på to måneder. Selskapet har flere føtter å stå på enn kun jernmalm.

For små- og mellomstore børsnoterte selskaper er situasjonen langt mer alvorlig. BC Iron har mistet 90 prosent av børsverdien. Northern Iron og Arrium ligger like bak med rundt 84 prosent.

«Vi har vært negative til jernmalmprisene lenge, men ikke negative nok», skrev Citigroup i en analyse i forrige uke. Selskapets analytikere tror jernmalmprisen vil fortsette prisfallet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Dramatisk fall i jernmalmprisen

 
- Slutten på jernalderen