Uroen på det kinesiske aksjemarkedet de siste månedene har vært en velsignelse for obligasjonsmarkedet. Investorer har kvittet seg med aksjer og søkt tilflukt i det kinesiske obligasjonsmarkedet.
Det kinesiske obligasjonsmarkedet er blitt verdens tredje største på kort tid – kun slått av USA og Japan.


Perfekt storm

- På mange måter er dette en perfekt storm. Til en viss grad har myndighetene ønsket å se et pulserende obligasjonsmarked – tilsvarende hva de håpet for aksjemarkedet tidligere, sier analytiker Zhou Hao hos Commerzbank til South China Morning Post.

Zhou forklarer at den mest populære investeringen har vært gjennom å pantsette tilbakekjøp. Via finurlige operasjoner kan dette gjøres inntil ti ganger.

Handel i obligasjoner stod for 70 prosent av den totale omsetningen ved Shanghai-børsen i september mot under 30 prosent i aksjer.

Frykt for boble

Markedsobservatører påpeker overfor avisen at investorer har få andre investeringsmuligheter etter at uroen på aksjemarkedet. Dette har økt frykten for at det er skapt en boble i obligasjonsmarkedet. Renteforskjellen mellom kinesiske statspapirer og selskapsobligasjoner er på under 100 basispunkter.
Samtidig er bedriftenes fortjeneste blitt forverret.
I årets åtte første måneder ble verdien på denne typen kontrakter nesten fordoblet sammenlignet med i 2015 til 25800 milliarder yuan (33240 mrd. kroner), ifølge Shanghai Clearing House.

 

Les også:

Asia i dag: Dette er en 100 mrd. dollar gorilla  

Hillary Clinton ut mot handelsavtale

 

 

SE VIDEO: Slik trader småsparere i Kina

Slik trader småsparerne i Kina
I slike trading-båser handler kinesiske småsparere aksjer. Etter krakket i sommer har mange havnet i dyp gjeld.
01:10
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.