I over 15 år har et kobbel Kina-eksperter spådd en kollaps av den kinesiske økonomien. Til tross for høy kredittvekst og galopperende eiendomspriser venter de fortsatt på nedturen.

Kina-eksperter har lenge være skeptiske til verdens nest størst økonomi. Andy Xie var i flere år sjeføkonom for Morgan Stanley i Asia og var tidlig ute med å identifisere bobler i Sørøst-Asia, Japan og i det amerikanske eiendomsmarkedet for 11 år siden.

- Å følge Kina er som å se en skrekkfilm. Folk elsker å se på, men de ønsker ikke å være i filmen, sier han til Reuters.

Morgan Stanley er fortsatt den finansinstitusjonen som er mest skeptisk til om Kina klarer å lande økonomien. Bankens økonomer advarte i mars om at en kredittinnstramming i Kina vil utløse en global resultatkrise for selskaper over hele verden.

I løpet av de neste dagene og ukene vil en rekke nye offentlige prosjekter i Kina ble igangsatt. Nye jernbanestrekninger har fått klarsignal til å bygges ut, det skal bygges subsidierte boliger for lavinntektsfamilier og skattetrykket skal reduseres for småselskaper.

Dette er en del av en minitiltakspakke. Det er nervøsitet i Kina ved inngangen til andre kvartal, noe også statsminister Li Keqiang flere ganger har bekreftet de siste ukene.

Målet er fortsatt å få en økonomisk vekst på 7,5 prosent i inneværende år. Veksttallene for første kvartal kommer først etter påske, men flere større internasjonale finansinstitusjoner tror at veksten vil havne på rundt 7,2 prosent.

Amerikansk papegøye

Andy Xie har lenge vært svært skeptisk til om kinesiske myndigheter vil klare å unngå en hard landing. Nå er han noe mer optimistisk – dette til tross for at han er den første til å påpeke at Kina har en voksende kredittboble.

- Når kredittboblen tømmes for luft vil den kinesiske økonomien være i en dårlig forfatning i lang tid. Men Kina er i bedre form enn de fleste land da de har en eksportmaskin som er avhengig av den globale etterspørselen. Husholdningenes konsum er en liten del av verdiskapningen, men denne er stabil, sier den frittalende Xie, som har blitt kalt en «amerikansk papegøye» av kinesiske medier, til CNBC.

Xie er positiv til de langsiktige utsiktene for Kina; det er boblene som plutselig vokser seg opp på overflaten av den kinesiske økonomien som bekymrer – og hvordan myndighetene vil håndtere disse.

- Rundt 20 prosent av den kinesiske økonomien faller og 80 prosent opplever en moderat vekst. De økonomiske tiltakene som kommer i løpet av de neste månedene og årene vil dreie seg om å skape stabilitet, sier Kina-økonom Andy Xie til CNBC.

Han forventer at det kinesiske eiendomsmarkedet vil falle kraftig. Dette har også skjedd i Japan, Hong Kong og Sørøst-Asia de siste 20 årene, men markedene har reist seg raskt.

- Om et års tid vil alle være opprørte, men det er ikke noe de ønsker å snakke om nå, sier Xie til Reuters.

Dommedagsprofeter

Xie tilhører en gruppe Kina-eksperter som lenge har reist varselflaggene på den kinesiske økonomien – enkelte siden 1990-tallet. Kollapsen enkelte har spådd har ikke skjedd; økonomien har vokst med nesten ti prosent årlig i gjennomsnitt siden årtusenskiftet.

Det har imidlertid vært kraftige nedturer. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med over 65 prosent fra toppnivået høsten 2007. I samme periode har den amerikanske Dow Jones-indeksen steget med nesten 20 prosent.

Andy Xie er ikke den eneste som følger Kina med skrekkblandet fryd. Investoren George Soros identifiserte tidlig problemene den britiske sentralbanken stod overfor før de måtte devaluere pundet i 1992. Malaysia beskyldte ham for å stå bak finanskrisen i Asia i 1997.

Soros advarte nylig om den «eksponentielle gjeldsveksten» i Kina og sa at denne kun vil være bærekraftig et par års tid til.

- Gjeld er alltid misforstått – det er følelsesladet og når det er høy gjeld antar folk det kan gå fryktelig galt. Hva som kompliserer det i Kina er den brennende lunten og hvor lang den er. Den kan være svært lang, sier Asia-økonom Tim Condon hos ING til Reuters.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene venter på signaler fra USA senere i dag når sysselsettingstallene for mars legges frem. Ifølge Marketwatch forventes det at det ble skapt rundt 200.000 nye arbeidsplasser i USA – opp fra 170.000 i februar.

Hvis dette slår til kan også den amerikanske arbeidsledigheten krype nedover til 6,6 prosent.

- Markedet ønsker en jevn jobbvekst - ikke for kaldt og ikke for varmt. Et kraftig byks til over 275000 kan tvinge Fed til å øke hastigheten på nedtrappingen. Det betyr at «gode nyheter» kan bli «dårlige nyheter» for aksjer, sier seniorstrateg Jim Russel hos US Bank Wealth Management til Marketwatch.

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 

Les også: Asia i dag: Kina aldri vært nærmere finanskrise enn nå

  90 mrd. beslaglagt fra kommunisttopp

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.