Kinas økonomi viste overraskende sterk motstandsdyktighet i årets tredje kvartal, viser myndighetenes tall for nasjonalregnskapet som ble offentliggjort tidligere på dagen mandag.

Veksten i samlet verdiskapning, målt ved brutto nasjonalprodukt (bnp) i verdens nest største økonomi var riktignok under myndighetenes offisielle mål om en årlig vekstrate på syv prosent. Veksten, som endte på 6,9 prosent på årsbasis i kvartalet, var likevel bedre enn forventet i markedet.

Selv om mange analytikere er mildt sagt skeptiske til presisjonen i tallene, og spesielt utviklingen i samlet bnp-vekst, vitner mandagens rapport fra myndighetene om forandringen som er i ferd med å skje i kinesisk økonomi.

- Kina er ved veiskillet mellom gamle og nye vekstmodeller, skriver Nordeas analytiker Amy Yuan Zhuang i en oppdatering mandag.

 

Nye vekstdrivere

- Gamle vekstdrivere som industri og investeringer mister betydning og nye drivere som forbruk og tjenestesektoren øker robust, konstaterer Nordea-analytikeren.

Dette er helt i tråd med myndighetenes ønsker om å gå fra å være en eksportdrevet økonomi til en økonomi som i langt større grad kan stole på innenlandsk etterspørsel etter varer og tjenester.

Tjenestesektoren i Kina, som inkluderer alt fra hoteller og  restauranter til advokat- og finansielle tjenester, hadde en vekst på 8,6 prosent i kvartalet, mens industrien hadde en betydelig mer moderat vekst enn normalt på 5,8 prosent. Tjenestesektoren utgjør nå mer enn 50 prosent av den samlede verdiskapningen.

Makroanalytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets har også merket seg denne utviklingen.

- I de provinsene som har en annen næringsstruktur - steder som typisk er mer drevet av forbruk og tjenester - er det fortsatt solid vekst. Flere sektorer vokser friskt, som helsesektoren, og finans og forsikring. En sektor som særlig gjør det bra er netthandelen. I første halvår i år økte omsetningen med i underkant av 50 prosent fra samme periode i fjor. Samlet utgjør netthandelen cirka 12 prosent av omsetningen i detaljhandelen, men hele 35 prosent av den årlige veksten, skriver Kjennerud i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.

 

Hindrer fritt fall

Men hverken Kjennerud eller Nordea-analytiker Zhuang tror utviklingen i Kinas økonomi nå er sterk nok til å holde veksten helt oppe på nivåene som myndighetene ønsker.

- Nye drivere som forbruk og tjenestesektoren vokser robust, men ikke nok til å holde veksten abnormalt høyt. Myndighetenes stimulanser vil forhindre økonomien fra å havne i fritt fall, men en fortsatt avhengighet av myndighetenes stimulanser kan skape problemer på lengre sikt, skriver Nordea-analytiker Zhuang.

- Ser vi fremover vil Kina fremdeles være stilt overfor strukturelle endringer, som overkapasitet og gjeldstyngede selskaper som vil hindre appetitten for næringsinvesteringer, skriver hun.

JP Morgans sjeføkonom med ansvar for Kina, Zhu Haibin, påpeker samtidig at det er underlig at tjenestesektoren gjør det så bra som myndighetenes tall viser. Han minner om at landets aksjemarked var gjennom en korreksjon i løpet av kvartalet.

- Det er litt underlig hvordan tjenestesektoren opprettholdt den sterke veksten i tredje kvartal, gitt at den sterke veksten i første halvår i hovedsak var drevet av finanssektoren. Den nylige korreksjonen i aksjemarkedet burde ha ført til en svekkelse av tjenestesektoren, sier Haibin til Financial Times.

 

Utfordrende for verden

Men det er ikke bare for Kina selv at den økonomiske utviklingen er utfordrende. Også resten av verden får merke at Kina er i endring.

Landet kan være i ferd med å gjøre seg mindre avhengig av verden rundt. Nyhetsbyrået Bloomberg News påpeker at internasjonale selskaper gjerne bare spiller mindre roller i tjenestesektoren, mens de gjerne opererer som hovedleverandører inn til industrisektoren.

- Vridningen av kinesisk økonomi bort fra industrivekst mot økt detaljhandelsvekst og vekst i tjenestesektoren er ikke positive nyheter for verdensøkonomien, sier økonom Klaus Baader i Societe Generale til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer:

Kompisbank slår seg selv konkurs

Kongsberg Maritime: Samtlige bemanningskutt vil skje i Norge

Slik testes årets firmabil (vinneren avsløres på onsdag)

Norges viktigste firmabiltest
DNs firmabiltest er gjennomført for 21. gang, hvem blir årets vinner?
02:20
Publisert: