Tallet, som ble offentliggjort av landets statistikkbyrå mandag, er det laveste veksttallet siden 2009. Samtidig er det marginalt bedre enn det mange analytikere hadde ventet. Det var anslått at veksten ville være 6,8 prosent, mot 7 prosent i foregående kvartal.

– Veksten er fortsatt treg, og mange risikofaktorer er ikke avklart ennå, sier ANZ Banking Groups sjeføkonom for regionen, Liu Ligang.

– Vi skal ikke være altfor optimistiske. Kinas økonomiske vekst vil fortsette å avta, sier han og anslår en vekst på 6,4 prosent til neste år.

De kinesiske børsene steg svakt etter at BNP-tallet ble offentliggjort, og midt på dagen lokal tid hadde Shanghai Composite Index gått opp 0,5 prosent.

Tviler på tallene

Mange økonomer utenfor Kina har lenge stilt spørsmål ved landets offisielle BNP-tall og hevdet at den reelle veksten trolig er lavere.

Skagen-forvalter Torgeir Høien påpekte nylig at veksten i andre kvartal var nøyaktig det samme som myndighetene hadde satt som mål, noe han betegnet som suspekt.

– Når alt kommer til alt, tror jeg veksten i kinesisk økonomi ligger på rundt fem prosent, sa han til nettavisen e24.

Andre økonomer har større tiltro til statistikken og mener den forholdsvis høye BNP-veksten skyldes raskt voksende forbruk som veier opp for lavere aktivitet i industrien.

– Negativt press

Fra juli til september vokste Kinas økonomi med 1,8 prosent, ifølge landets nasjonale statistikkbyrå.

Mens detaljhandelen økte noe mer enn ventet, lå både investeringer i fast eiendom og industriproduksjonen under forventningene.

En talsmann for statistikkbyrået kaller kvartalsveksten en «svak oppbremsing», men sier økonomien fortsatt er på rett spor.

– Samtidig må vi være klar over at indre og ytre forhold er kompliserte, og det er fortsatt et negativt press på økonomien.

Bekymring

Kinesiske myndigheter har det siste året satt inn en rekke tiltak for å unngå en økonomisk bråbrems. Både renten og kapitalkravet til bankene er senket, sammen med andre tiltak som skal gjøre det lettere for kinesere å låne penger og dermed holde farten i økonomien oppe.

Investorer verden over har vært bekymret for den kinesiske økonomiens helse, spesielt etter en børsnedtur i sommer som fikk ringvirkninger i verdens finansmarkeder. I tillegg har myndighetene presentert en rekke svake nøkkeltall som viser at aktiviteten i industrien dabber av.

Mange har derfor vært spente på om problemene i økonomien ville svekke BNP-veksten i tredje kvartal.

I fjor endte veksten i den kinesiske økonomien på 7,3 prosent, ifølge myndighetene. Dette var det laveste offisielle tallet for årlig BNP-vekst 1990.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Asia i dag: Seks «Manhattan» står tomme i Kina

 

Nå advarer Goldman Sachs Kina