Kina, som er USA største långiver, gjentar sitt syn om at verden kan komme til å trenge en ny verdensvaluta og krever at USA gjør strukturelle endringer.

Det melder BBC World News, som viser til uttalelser fra det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua etter at kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's nedgraderte USA kredittverdighet natt til lørdag.

Les også: S&P nedgraderer USA

Krever løsning
Ifølge den britiske nyhetskanalen er kinesiske myndigheter oppgitt over amerikanske politikeres manglende vilje og evne til samarbeid for å få bukt med landets statsgjeld.

Kina har nå "all rett til å kreve at USA adresserer sine strukturelle gjeldsproblemer og sikre sikkerheten til Kinas dollar-eiendeler", meldes det.

- Internasjonalt oppsyn over amerikanske dollar-forhold bør opprettes og en ny, stabil og sikret global reservevaluta kan også være et alternativ for å unngå en katastrofe påført av ett enkelt land, heter det i en kommentar fra Xinhua.

- Mindre forutsigbar
Kina deler dermed synet som uttrykt av Standard & Poor's i kredittvurderingsbyråets begrunnelse for nedgraderingen;

- Det politiske råkjøret de siste månedene understreker det vi ser som en svekkelse av USAs styringssett og lovgivende forsamling, som har blitt mindre stabil, mindre effektiv og mindre forutsigbar enn vi tidligere har trodd, skriver Standard & Poor's.

Bekymret for lavere etterspørsel
En hovedbekymring for nedgraderingen er at den skal føre til en svakere appetitt for amerikansk statsgjeld, det vi si obligasjoner, blant utenlandske investorer.

Spesielt gjelder dette Kina, som er USA største kreditor. Mens internasjonale investorer eide én prosent av USAs gjeld etter Andre verdenskrig, eier utlendinger i dag rekordhøye 46 prosent av landets gjeld, ifølge Bank of America Merrill Lynch, skriver Wall Street Journal.

Lar kapitaldekningskravet ligge
Sent fredag kveld uttalte amerikanske myndigheter at nedgraderingen ikke ville medføre endringer i kravene til bankens egenkapitaldekning, som er hva bankene må ha for å beskytte seg mot tap.

Dyrere lån
Fordi S&P beholdt USAs kortsiktige kredittvurdering uendret, vil nedgraderingen trolig ha begrenset effekt på pengemarkedsfond som eier amerikanske statsobligasjoner, ifølge The Wall Steet Journal.

Enkelte mener at amerikanske statsobligasjoner vil være et trygt sted å være i et urolig marked, selv uten topprangeringen. Andre at USA vil bli tvunget til å betale høyere renter, kanskje 0,5 prosentpoeng mer, ganske enkelt fordi obligasjonene anses å være noe mer risikable enn tidligere. De økte kostnadene vil hemme en allerede sterkt gjeldstynget amerikansk økonomi.

- Oppgradering kan ta land tid
Erf#229er fra andre land, som Canada og Australia, viser at det kan ta lang tid for et land å få tilbake sin trippel-A-vurdering, ifølge The Wall Street Journal. Samtidig har de økonomiske konsekvensene av en nedgradering vært størst når flere kredittvurderingsbyråer samtidig vurderer et lands gjeld som mer risikabelt. Hittil er det kun S&P som har varslet nedgradering.

Les også: Berlusconi: vi er i en ny global finanskrise (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.