Italia statsminister Silvio Berlusconi uttalte på en pressekonferanse fredag ettermiddag at verden er gått inn i en ny global finanskrise.

- Anarkiet råder
Ifølge ham er Italia tvunget til å handle som følge av finansmarkeder hvor anarkiet råder, og hvor de økonomiske realitetene ikke har noen betydning.

– Men vi må erkjenne at verden er gått inn i en ny global finanskrise, sier Berlusconi.

På pressekonferansen sa Berlusconi at Italia har bestemt seg for å framskynde varslede sparetiltak for å blidgjøre europeiske finansmyndigheter og urolige investorer. Før pressekonferansen ble kjent at EU-topper har lagt press på Italia til å få fart på budsjettkutt-arbeidet og innføre reformer.

Les også: - ECB vil støttekjøpe spansk og italiensk statsgjeld

Dette skal ha vært et krav for at Den europeiske sentralbanken skulle iverksette støttekjøp av italiensk statsgjeld, som har sett renten stige til nye rekordnivåer de siste ukene.

Les også: Frykten for Spania og Italia øker

– Vi er viet spesiell oppmerksomhet av internasjonale spekulanter, og det må vi sette en stopper for, sier den italienske statsministeren.

Italias mål har tidligere vært å få statsbudsjettet til å gå i null i 2014. Nå vil dette framskyndes 2013.

Les også: Berlusconi bekrefter avtale med EU

Den europeiske sentralbank (ECB) har stilt krav om at den italienske sparepakken må framskyndes for at banken skal gå med på å kjøpe opp italienske statsobligasjoner.

ECB starter kjøp mandag
Nå har ECB gått med på å kjøpe italienske statsobligasjoner fra mandag av, ifølge Umberto Bossi, minister for føderalistiske reformer i Italia.

– For oss er dette en løsning, en garanti, sier han.

Preger verdens børsmarkeder
De siste dagene har usikkerhet knyttet til Italias økonomiske situasjon bidratt til å trekke børsene nedover.

Nyheten om at Den europeiske sentralbanken vil kjøpe italiensk statsgjeld, sendte imidlertid de amerikanske hovedindeksene Dow Jones og S&P 500 markert opp fredag. Indeksene sluttet blandet.

Les også: Vill ferd på Wall Street

Italia har en statsgjeld som er større enn landets bruttonasjonalprodukt. Samtidig plages landet av svært svak økonomisk vekst.

Det italienske børsmarkedet har falt over 20 prosent hittil i år på den økte usikkerheten omkring landets statsfinanser, ifølge CNBC.

Les også:
<b>- Utviklingen er svært bekymringsfull</b>
<b>Berlusconi: Italia er bunnsolid</b>
<b>- Mr. Trichet, vil sentralbanken kjøpe Italia?</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.