I 2015 satte kinoene rekord og kan vise til billettinntekter på til sammen 314 milliarder kroner, mye takket være en voldsom vekst i Kina og blant unge kinogjengere.

Kinobesøket verden over økte med 5,2 prosent, og i Kina var veksten hele 51,2 prosent, ifølge National Association of Theatre Owners (NATO). Det var også stor økning i Mexico (14,7 prosent), Tyskland (14,3 prosent), Spania (7,8 prosent) og Brasil (7,4 prosent).

Stjernekrig og dinosaurer

På det nordamerikanske markedet bidro storfilmer som «Star Wars: The Force Awakens» og «Jurassic World» for første gang til kinoinntekter over 11 milliarder dollar – eller 90 milliarder kroner etter dagens kurs.

LES OGSÅ: EU gransker Star Wars-takk til britisk minister

– Historisk sett er tre av de største kinomarkedene USA, Europa og Australia. Og før var ikke disse regionene på langt nær så forskjellige som de er i dag. Markedene som vokser raskest i dag finner vi i Asia og Latin-Amerika, sa NATOs direktør John Fithian på CinemaCon-konferansen i Las Vegas tirsdag.

Bedre kinosaler

Han tilskrev rekordresultatet bedre kinosaler med bedre seter og lyd, større skjermer og utvidet tilbud med forfriskninger og la til at ungdommen har stor appetitt for kinofilm.

LES OGSÅ: Billettrekord for Star Wars

– Demografisk utgjør de bare 8 prosent av den amerikanske befolkningen, men hele 16 prosent av andelen kjøpte kinobilletter, sa Fithian.

I inneværende år er billettinntektene opp 12,7 prosent i første kvartal, la Fithian til.

– Kinoinntektene har fortsatt å stige i det siste, i takt med tre typiske sommerstorfilmer som kom tidlig i år – «Deadpool», «Zootopia» og «Batman v Superman», sa han. (©NTB)

 

Se video:

Trendene på to hjul
Dette er motorsyklene som gjelder i år.
03:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.