Kulturdepartementet og tjenestemannsorganisasjonene – forbundene Presteforeningen og Fagforbundet TeoLOgene – har inngått en særavtale om innføring av arbeidstid for prester. Avtalen gjelder fra 1. januar 2016, opplyser departementet.

Prestene har lenge opplevd arbeidstiden som grenseløs, og vurderte derfor å gå til arbeidsrettssak mot staten for å få ordnede forhold og kortere arbeidstid. Med den nye avtalen får prestene det som ses på som «en ordnet arbeidstid».

Glede i Presteforeningen

– Jeg er glad for at vi er kommet i mål med et avtaleverk som sikrer prestene en ordnet arbeidstid, samtidig som vi ivaretar prestetjenestens egenart, sier Presteforeningens leder Martin Enstad.

Til Vårt Land i juli sa Enstad at mange prester opplever arbeidstiden som ganske grenseløs, og at det er uklart når den begynner og når den slutter.

– Vi er sikre på at mange prester jobber mer enn de skal i dag, sa Enstad.

Tilfreds statsråd

Også kulturminister Thorhild Widvey (H) svært fornøyd med avtalen.

– Jeg er svært tilfreds med at partene nå har kommet til enighet. Denne avtalen vil lette den planlagte overgangen for prestene til kirkelig sektor i 2017, sier Widvey.

Presteforeningen sa opp fridagsavtalen som har regulert presters arbeids- og fritid, fra 1. januar 2015.

I den nye avtalen ligger det blant annet en arbeidstidsbegrensning på 35,5 timers arbeidsuke for prester som jobber minst hver tredje helg. Beredskap inngår også i den nye avtalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Shipping-selskap permitterer 100 ansatte

- Klart fall i aksjer, klart fall i dollar og klart fall i råvarer

Asia i dag: Tidenes kapitalflukt i fremvoksende land

Se DNTV: Folk er ikke redde

Folk er ikke redde
Birger N. Haug selger som før.
01:55
Publisert: