Aker, der Kjell Inge Røkke eier 68 prosent, selger eiendom for drøyt 1,5 milliarder kroner til Kjell Inge Røkkes selskap The Resource Group (TRG).

Dette er den siste transaksjonen i en serie transaksjoner som startet ifjor høst:

Kjøpte eiendom

28. oktober 2015: Aker solgte kontorene på Fornebu til et konsortium der Aker selv eide 25 prosent og Røkkes The Resource Group (TRG) eide 15 prosent. Transaksjonen priset kontorene til 3,2 milliarder kroner, inkludert gjeld. Dette er kontorer der flere av selskapene i Aker-systemet holder til.

9. november 2015: Aker kjøpte åtte industrieiendommer fra Akastor for 1,2 milliarder kroner. Aker er største eier i Akastor, der Røkkes eldste sønn Kristian Røkke er sjef.

23. februar 2016: Aker selger sin 25 prosents andel av Fornebu-kontorene og de åtte industrieiendommene til Røkkes TRG.

 

Selger eiendom

– I november kjøper Aker eiendom. I februar selger Aker eiendom. Hva har endret seg i mellomtiden?

– Olje- og gassmarkedene er blitt enda mer krevende i perioden. Aker hadde en sterk balanse i november, og Aker får en enda sterkere balanse og større handlefrihet nå. Det er et ønske om å styrke handlefriheten og likviditeten i Aker betydelig som er hovedgrunnen til at vi nå selger eiendom, sier Øyvind Eriksen.

– Men Aker hadde på tampen av 2015, da eiendommene ble kjøpt, en idé om hvordan likviditeten ville bli i 2016?

– Vi har selvsagt konkrete likviditetsplaner på kort og lang sikt. Akers likviditetsplaner har ikke endret seg, men markedsusikkerheten og mulighetene har endret seg i perioden.

  Trenger robust eier når usikkerheten rår

– Så det er større risiko for at Aker må investere mer i noen av porteføljeselskapene?

– Vi har bygd robuste porteføljeselskaper de siste årene. Aker ser ingen umiddelbare egenkapitalbehov i noe av porteføljeselskapene. Men uavhengig av det har Aker, gang på gang, erfart hvor viktig det er med en robust eier når usikkerheten rår i markedet.

– Hvis det var viktig å ha en robust eier, hvorfor kjøpte Aker da disse eiendommene?

– Aker var robust da vi kjøpte eiendommene og Aker får enda større finansiell handlefrihet nå. I mellomtiden har vi avklart at Aker ikke vil prioritere å rulle opp enda mer fast eiendom som et nytt investeringsområde. Fremover vil vi konsentrere eiendomsaktiviteten om utvikling av eiendom i Fornebuporten, snarere enn å eie og leie ut fast eiendom.

Les også:

Tilbake på toppen dnPlus  

Spår dramatiske endringer i norsk arbeidsliv

 

Se DN Tv: Familiens drømmebil

Familiens drømmebil
Volvos nye stasjonsvogn V90 blir garantert en stor suksess.
01:23
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.