LO-leder Gerd Kristiansen kritisterer Regjeringen for ikke å gjøre nok for å dempe nedturen som nå rammer landet.

– Det er ingen krise, sier Erna. Og: Det må bli verre før det kan bli bedre. Venner! Det har blitt verre! Det er krise på Vestlandet. For de tusenvis av enkeltmennesker som mister jobben. For deres familier, sa Kristiansen, ifølge NRK.no

– Verst er det selvsagt på Sør-Vestlandet. Men problemene sprer seg. Titusenvis av våre medlemmer er permittert eller sagt opp – eller står i fare for å bli det, sa Kristiansen.

- Ingen lønnsfest

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og resten av toppene på arbeidsgiversiden har snakket høyt om nulloppgjør, og LO medgir at tiden ikke er inne for fete tillegg. Men likevel akter organisasjonen å sikre økt kjøpekraft.

– Det er forholdet mellom prisutvikling og lønn som er viktig, sier nestleder Tor-Arne Solbakken til NTB.

– Det er jo mye bedre å få 3 prosent lønnsøkning og 1 prosent kjøpekraftsvekst, enn 10 prosent lønnsvekst og 12 prosent prisvekst, som vi hadde på midten av 1980-tallet, tilføyer han.

Tor-Arne Solbakken, nestleder i LO.
Tor-Arne Solbakken, nestleder i LO. (Foto: Silje Eide.)

– Det blir ingen lønnsfest i år heller. Vi skal gjennomføre et ansvarlig oppgjør, men det betyr ikke null, null, null, som Stein Lier-Hansen har tatt til orde for, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Dystert bakteppe

Den tariffpolitiske uttalelsen som representantskapet tirsdag ventes å samle seg om, tegner et dystert bakteppe for norsk arbeids- og næringsliv. Endringene kan bli de mest dyptgripende siden andre verdenskrig, advarer LO.

Fallende oljeinvesteringer, stagnerende lønnsvekst og forsterket press i retning av økonomisk og sosial ulikhet, er analysen.

At sysselsettingen synker og ledigheten stiger, er også noe LO trekker fram, samtidig med en «ekstraordinær innsats» som kreves for å integrere flyktninger.

– En fortsettelse av den altfor svake inkluderingsinnsatsen vil ikke bare øke arbeidsløsheten de nærmeste årene. Den kan også gi vår vellykkede arbeidslivsmodell en kraftig svekkelse, poengteres det.

Som om ikke det var nok, framstår LO heller ikke særlig optimistisk med tanke på likelønnsutviklingen.

– Utviklingen går for langsomt, erkjennes det.

Pensjonsløsning

Foruten å sikre kjøpekraften, vil LO prioritere lavtlønte og kvinnedominerte grupper i offentlig sektor i årets lønnsoppgjør.

Det er også omforente formuleringer om pensjon i dokumentet, et spørsmål som på forhånd har skapt store bølger innad i landets største arbeidstakerorganisasjon.

– Det var mange ulike utgangspunkt da vi startet opp i oktober. Men LO-sekretariatet har igjen vist sin evne til å komme til enighet, selv om det i den ene og andre kroken sitter noen som kunne ønske seg andre formuleringer, sier Solbakken.

LO krever pensjonsopptjening fra første krone og dag 1 i arbeidslivet samt tariffesting av tjenestepensjon. Organisasjonen vil også gjøre det lettere å skifte jobb uten at man taper pensjonsopptjening, mens Fellesforbundets ønske om individuelle pensjonskontoer har fått mer moderat ordlyd:

«Et system for bedre samling av opptjente rettigheter og pensjonskapital», er formuleringen LO-sekretariatet mandag til slutt samlet seg om.

Om LO kommer i mål med sine krav i årets oppgjør, er heller uklart. LO-leder Gerd Kristiansen viste selv til mellomoppgjøret i 2017 i sin tale, og de fleste venter at pensjon også da vil bli tema for forhandlingene.

Les også:
Roper varsko om konkurransen i avfallsmarkedet

Asia i dag: - For et kolossalt pengemisbruk

Kraftig fall i investeringene på britisk sokkel i Nordsjøen

Se DN Tv: Familiens drømmebil
Familiens drømmebil
Volvos nye stasjonsvogn V90 blir garantert en stor suksess.
01:23
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.