Kjell Inge Røkke er blant forretningsmennene som har sett sine verdier falle kraftig i verdi på Oslo Børs.

Børsnoterte Aker, der Røkke eier 68 prosent, er eksponert mot både olje og oljeservice blant annet gjennom eierskap i Aker Solutions, Kværner, Akastor og Det norske. Dette er selskaper som har fått oljenedturen midt i ansiktet og det bidrar til å sende aksjekursen i Aker nedover.

Siden toppnoteringen 23. juni 2014 har Aker-aksjen falt cirka 40 prosent, justert for utbytte. For Røkkes del betyr det at hans Aker-aksjer er barbert med nærmere fem milliarder kroner siden toppen ifjor.

Verdien av Røkkes Aker-aksjer er nå drøyt syv milliarder kroner. Aker-aksjen faller over tre prosent mandag.

Opptur

Men det er ikke alt som har gått gal vei den siste tiden for Røkke og Aker. Ocean Yield, som leier ut skip til rederier på lange kontrakter, har gått som en kule på Børsen, selv om aksjekursen har duppet litt den aller siste tiden. Ocean Yield er nå priset til åtte milliarder kroner, mens hele Aker er priset til 10,5 milliarder kroner.

Aker eier drøyt 70 prosent av Ocean Yield.

Et annet Aker-selskap, Aker Philadelphia Shipyard, falt mye ifjor, men er i år selskap nummer tre på listen over aksjer på Oslo Børs som har steget mest.

Selv om børsfallet er kraftig for Aker, er det enn så lenge ikke noe krise for selskapet. Aker har lav belåning, relativt solid kontantbeholdning og ingen av selskapene i porteføljen antas å ha store udekkede finansieringsbehov.

Les også:

Børsen raser

Global markedsuro: - Det kan utvikle seg til noe større, til et krasj

Se DNtv: DNs ekspert Bård Bjerkholt om markedsuroen mandag

Dette kan gi alvorlige konsekvenser
DN´s kommentator Bård Bjerkholt forklarer hva som har skjedd i aksjemarkedet den siste tiden.
01:19
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.