Det globale finansraset fortsetter mandag morgen:

  • Oljeprisen er under 45 dollar fatet for første gang siden 2009
  • På innlandsbørsene i Kina faller børsene tungt mandag morgen, etter en nedgang på 12 prosent i løpet av forrige uke. I skrivende stund er Shanghai-børsen ned 8,1  prosent, etter å ha falt så mye som ni prosent tidligere i handelen.
  • I USA endte de tre store aksjeindeksene alle ned over tre prosent fredag kveld

- Dette er i beste fall en veldig kraftig korreksjon i aksjemarkedet, men det kan utvikle seg til noe større, til et krasj. Det skjer innimellom, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordskinn Asset Management.

Kina spiller hovedrollen

Han peker på at Kina akkurat nå spiller en helt sentral rolle i verdensøkonomien.

- Man ser en svakere økonomisk utvikling i Asia generelt og Kina spesielt. Noe som gjør at man får en reprising. Man tar høyde for mye svakere økonomisk vekst i Kina enn det man hadde trodd, sier Wilhelmsen.

Også sjefstrateg Erlend Lødemel i Arctic Securities tror den globale børsuroen kan være starten på en større korreksjon.

- Det er fare for at dette kan være starten på et «bear market» (langvarig markedsfall, red.anm), men vi har ikke det som hovedscenario, sier Lødemel.

Oljeras

Finansuroen slår også rett inn her hjemme. Oljeprisen er ned over tre prosent siden siden fredag og er dermed på de laveste nivåene siden 2009.

Wilhelmsen peker på at det ikke er bare de korteste kontraktene som har falt, men også kontrakter med levering lengre frem i tid.

- Det vil påvirke norsk økonomi, sier Wilhelmsen.

- Det er utsikter til at oljeprisen vil være lavere lengre enn vi tidligere trodde.

- Det kommer til å bli verre i oljeleverandørindustrien med enda tøffere vilkår nå. Og det kommer til å spres eg til andre sktorer, som tjenestesektoren, finans og hotell- og restaurantnæringen. Og det kan også spre seg til husholdningene, sier Wilhelmsen.

Han frykter at de svake tidene i deler av industrien kan gi svakere utvikling i forbruket, som utgjør en svært stor andel av verdiskapningen i Norge.

Wilhelmsen tror at utviklingen siden forrige rentemøte vil føre til at Norges Bank vil kutte renten med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent på møtet i september.

- Det vil overraske meg hvis det ikke kommer nå, sier Wilhelmsen.

Les også:

Panikken brer seg: - De må begynne å våkne opp  

Børsras i Kina

Se DNtv: Marinejegernes indre liv

Marinejegernes indre liv
Sosialantropolog Tone Danielsen har forsket på det indre liv i Marinejegerkommandoen, og levde med soldatene i halvannet år.
02:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.