Mye forandret seg da milliardær Stein Erik Hagen solgte seg fullstendig ut av Rimi og Ica i Norge, og overlot kjøpmennene til svenske Ica AB og nederlandske Ahold i 2004.

Anstrengt likviditet
Siden den gang har omsetningen i butikkene vært i en stadig nedadgående spiral, og stupet har kommet nærmere og nærmere for flere av kjøpmennene. Nå er situasjonen så prekær at det for mange av dem er blitt en kamp mot klokken.

- Det er ikke ukjent at endel franchisetagere har veldig anstrengt likviditet. Mange er i ferd med å miste egenkapitalen, bekrefter daglig leder i kjøpmennens forening, Øyvind Dahl overfor DN.no.

Dette er ikke første gang kjøpmennene har uttrykt Hagen-savn: <b>- Savner sidestykke</b>

Igår var det ekstraordinært årsmøte i norske Ica-kjøpsmenns forening for å forsøke å snu skuten og redde stumpene. Dahl er i tett dialog med Ica Norge og har tro på at kjeden nå er langt mer lydhør enn den har vist seg de siste årene.

Dårligere inntjening
- Nå må noe gjøres. Det er alvorlig for mange av butikkene i systemet, sier Dahl som presiserer at det langt fra er alle butikkene i systemet er i ferd med å miste egenkapitalen.

- Det gjelder ikke alle, men jevnt over har alle butikkene mindre inntjeningen enn tidligere. Det har forsterket seg det siste året. Endel har problemer eller kan komme i problemer hvis vi ikke gjør noe nå, oppsummerer Dahl som selv har drevet butikker i kjeden siden 1991.

- Jeg vet hvordan ting kan fungere, sier han og legger til at på nittallet, da Stein Erik Hagen drev kjeden, fungerte alt bra.

- Skulle dere ønske at Hagen hadde kjøpt dere tilbake?

Savner Hagen
- Vi blander oss ikke borti hvem som eier eller ikke eier, men det er mange som har gitt uttrykk for at de savner Hagen-perioden, understreker Ica-kjøpmennenes frontfigur.

 

Dahl mener at de svenske eierne tok helt feil grep da de la om fra lavpriskonseptet Rimi til Ica Nær. Han mener svenskene ikke skjønte det norske markedet.

- Ica AB med Kenneth Bengtsson mente at det bare var å ta blåkopi av Ica-butikkene i Sverige ved å legge ned Rimi og legge alt over på Ica Nær. Mens vi mente man måtte ha lavprisbutikker.

Dahl minner om at Rimi var en av landets mest profilerte merkevarer da man begynte endringene i 2005.

Vingling
- Det er hovedfeilen. Det er blitt veldig mye vingling som har ført til ekstrem kostnadsbruk, i stedet for fokus på salg og kunder, sier han.

Etter flere års kamp for å få gehør hos eierne, føler Dahl at de endelig lytter til kjøpmennene i kjeden. Han legger ikke skjul på at det er uenighet om de økonomiske rammebetingelsen.

- Vi ser at Ica Norge tjener ikke penger de heller, og da innser de at det kanskje bør driftes litt annerledes.

I løpet av et drøyt år har Ica Norge reprofilert rundt 100 butikker fra Ica Nær tilbake til lavpriskonseptet Rimi. Kommunikasjonssjef i Ica Norge, Bjørn Friis Takle, innrømmer at strategien som i sin tid ble valgt for Norge, var feil.

- Strategien har slått feil
- Vi hadde en langsiktig strategi som vi trodde skulle fungere. Men de siste årene har det vokst frem en erkjennelse av at det det norske markedet er helt annet enn det svenske. Folk er opptatt av lavpris, de handler oftere, og vil derfor ha butikken rett rundt hjørnet. Summa summarum har strategien slått feil, tilstår Friis.

Nå satser Ica Norge på å fortsette omprofileringen fra Ica Nær til Rimi, og målet er å ende opp med rundt 400 Rimi-butikker totalt. De butikkene som så langt har vært utsatt for dagligvarebransjens versjon av ekstrem oppussing tjener i følge Takle penger igjen.

Ledelsen i Ica Norge venter på tilbakemeldingen fra kjøpsmannsmøtet igår der kjøpmennene diskuterte situasjonen og trakk sine konklusjoner.

Lydhør ledelse
- De kommer til å sy sammen en liste med synspunkter og problemstillinger som kom opp i går. Vi ser positivt på møtet. Vi trenger de tilbakemeldingene vi kan få. Kjøpmennene sitter med mange års kunnskap med butikkdrift, og vi er glad for å få felles tilbakemelding i stedet for å ha dialog med enkeltkjøpmenn.

Ica Norge har ikke tall på hvor mange av franschisetagerne som trues av konkurs. Men selskapsledelsen medgir at den stadig forverrede inntjeningen, koblet sammen med oppstartsproblemer knyttet til innføring av nytt it-system, har gjort situasjonen dramatiske for enkelte. It-problemene har resultert i at mange ikke har fått utbetalt tilgodehavende fra Ica Norge.

- Det er flere butikker som sliter. Selvsagt skal de få det de har utestående. Det har toppet seg noe og det har gjort det ekstra tøft. Miksen av alle prosessene har gjort at de er nødt til å håndtere problemene. Det er ingen ideel situasjon når vi har tapt markedsandeler over lang tid. Her gjelder det å være ærlig, sier kommunikasjonsdirektøren.

Selv om situasjonen er kritisk for endel av butikkene og noen står i fare for å gå konkurs, tror ikke Dahl at det blir kroken på døren for Ica i Norge.

- Ica Norge går ikke på dunken så lenge Sverige og Ahold sitter bak, sier kjøpmennenes talsmann.

Les også:

<b>Ikke lenger Rimi-Hagen</b>

<b>Hagen selger ICA-aksjene</b>

<b>- Savner sidestykke</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.