Eiendomsinvestoren Erik Klaveness (72) selger Gaupholmen i Blindleia utenfor Lillesand for rekordhøye 60 millioner kroner.

Ingen over og få ved siden, mente eiendomsmegler Gunnar Sædberg da han for noen år siden ble bedt om å peke ut de aller mest verdifulle landstedene i den såkalte Blindleia vest for Lillesand. Han anslo den gangen at den 74 mål store Gaupholmen, med blant annet dypvannsbrygger, tennisbane, to små utkikkshus, oppvarmet saltvannsbasseng og stort sørlandshus fra 1750 pluss separat gjestehus og anneks (tilsammen 27 rom og bruksareal på nær 400 kvadratmeter) nok kunne selges for 50 millioner kroner på en fin dag. Eneste konkurrenter måtte være Riddervoldfamiliens eiendom på Ytre Tronderøya og norskamerikaneren Bjørn Borgens lekre Haraldsholmen noe lenger vest.

Avviste
I fjor sommer gikk det rykter om at Erik Klaveness vurderte salg. Han avviste overfor DN at det var aktuelt. Men nå har han altså lagt ut stedet til salgs gjennom Nordvik & Partners i Oslo for rekordsummen 60 millioner kroner - lik verditakst.

”Dette må være Sørlandskystens vakreste og mest attraktive sommersted”, skriver megleren i annonsen som i går ble lagt ut på finn.no. Og videre at det på øya 250 meter utenfor Brekkestø er to selvstendige sommerboliger, gjesteanneks, stort båthus og 2 utkikkshus.

”De to separate bolighusene med egne bryggeanlegg etc. medfører at Gaupholmen må betraktes som to komplette sommersteder som deler en stor holme og felles anlegg som svømmebasseng, utkikkshus og tennisbane”, skriver megleren.

Alle faciliteter
Gaupholpmen ligger i LNF-område og hovedhuset ble fredet allerede i 1923. Ifølge Riksantikvaren skal huset være 20 år eldre enn det som står i prospektet. ”Huset er bygget i laftet tømmer og kledd med tømmermannspanel. Mot vest er det et tilbygg med pulttak. I perioder har huset fungert som vertshus og pensjonat”, skriver Riksantikvaren. I en lang periode på 1800-tallet var det også preget av forfall. Forfatteren Nils Kjær skrev for omtrent 100 år siden at Gaupholmen ikke har noe «paafaldende ved sig. Den er gold og graa som alle de andre holmerne, men der staar et hus paa den, et to etages overmaade forfaldent og af mennesker forladt hus”. Men det var altså før Klavenessfamilien overtok.

Eiendommen skal i dag være svært godt vedlikeholdt, er tilknyttet strømnettet, kommunalt vann og avløp og har bredbånd via sjøkabel. Utearealene har stedvis heller og plener, er beplantet med busker og trær og har flere eldre og nyere gangstier, trapper og broer.

Og på land medfølger tre parkeringsplasser i Brekkestø.

Det er ikke boplikt på Gaupholmen.

 

Ny rekord
Dersom Gaupholmen skulle bli solgt i nærheten av prisantydningen vil den med god margin sette ny rekord for et landsted på Sørlandet. Investoren Ola Mæle har fortsatt rekorden med 34,5 millioner kroner for ”Gården” på Åkerøya som han riktignok solgte til sitt eget selskap, Bjerke Industrier. Hakk i hæl følger isoporgründeren Karl Johan Sunde – storebror til Color Line-eier Olav Nils Sunde. Karl Johan Sunde betalte 34 millioner kroner for sitt landsted – også det på Åkerøya. Selger var Ola Mæle nok en gang.

I samme prisklasse (35 millioner kroner) er landstedet på Bergsøya utenfor Lillesand som ekteparet Linn Stokke og Atle Brynestad har forsøkt å selge siden i fjor – så langt uten hell.

Les også: - Rik på å kjøpe hytte? Glem det!<b>Brynestad og Stokke klarte ikke å sette prisrekord</b>

<b>Vil frede sørlandsperler</b> (2010)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.