Norge gir opp målet om en klimaavtale i Paris som binder landene til konkrete utslippskutt. Også togradersmålet kan ryke. Det bekrefter klima- og miljøminister Tine Sundtoft overfor Dagens Næringsliv.

- Jobbe for det nest beste

Hun har tidligere holdt døren på gløtt for ambisiøs klimaavtale i Paris, men sier nå rett ut at toget har gått. 

- Hverken USA eller Kina vil ha juridisk bindende avtale om utslippsmål. Da må vi jobbe for det nest beste, sier Sundtoft. 

Hun er i New York for å delta på FNs generalforsamling. Dette er siste gang landene samles før klimaforhandlingene begynner i Paris i desember.

Målet er å bli enig om tiltak som vil begrense den globale oppvarmingen til to grader celcius for ikke å påføre kloden utålelig skade. 

Sundtoft skal delta på møter med de store utslippslandene og sentrale næringslivsaktører den neste uken, men innser at det store målet trolig ryker.

Kina innfører kvotehandel

Klima- og miljøministeren sa i sommer at det «ser ikke ut til å være stemning» for en avtale i Paris, men endrer nå tonen.    

- Vi vet allerede at avtalen ikke vil bli slik som Norge ønsker. Vi får en juridisk bindende avtale, men vi får ikke en juridisk bindene avtale på målene, sa Sundtoft på en pressekonferanse i New York fredag morgen lokal tid. 

Hun skjuler skuffelsen når DN intervjuer henne foran den ruvende FN-bygningen på Manhattan.

- Jeg er realist. At vi ikke får juridisk bindende avtale på mål, men en juridisk bindende avtale på at landene skal forplikte seg, er likevel viktig, sier Sundtoft.

Hun sier dette omtrent samtidig som Kina, verdens største forurenser, kunngjorde at det vil innføre kvotehandel fra 2017 for å kutte utslippene.

- Paris-avtalen vil bli starttidspunktet

Norge mener den nest beste løsninger er at alle land må fortelle FN hvor og hvordan de skal kutte i sine utslipp. 

Samtidig mener klima- og miljøministeren at landene må bli enige om å kutte enda mer i årene fremover. 

- Vi snakker om nettonull utslipp i 2050. Da må vi jevnlig sette oss ned og øke ambisjonen. Det som har kommet av nasjonale utslippsmål er ikke nok til å nå togradersmålet. Paris-avtalen vil bli starttidspunktet og peke ut retningen. Så får vi øke ambisjonsnivået utover i perioden, sier Sundtoft.

- Du uttrykte optimisme da du deltok i den store klimamarsjen i New York ifjor høst. Hva skjedde? 

- USA og Kina har sagt så tydelig fra. Til gjengjeld er de disse landene som har kommet opp med klimatiltakene. Det gir optimsime. Hvis ikke får bindende mål, får vi det nest beste. Vi trenger mer konkret handling for å redusere utslippene. Det er dog det viktigste, tross alt, sier Sundtoft.

Se på DNtv: - River skinnet av pølsa!

- River skinnet av pølsa!
- Kan vanskelig tenke meg en kulere bil. Mercedes presenterer nye biler på bilmessen i Frankfurt.
00:40
Publisert:
 

Les også:

Slik lager du Bæsts traktkantarellpizza

Professor: - Det som skal til er at sprit, tobakk, godis og kjøtt blir billigere i Norge

Porsche-sjef tar over i VW  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.