Innvirkningen som den globale oppvarmingen har på Alpene er synlig fra verdensrommet, med snødekte hvite fjell som i økende grad koloniseres av grønne planter.

Det skriver The Guardian, som viser til en undersøkelse av høyoppløselige satellitt-data.

Avisen skriver at områder med vegetasjon over tregrensen har økt med hele 77 prosent de siste 38 årene.

Smeltende isbreer har de siste årene blitt et symbol på hvordan global oppvarming har påvirket alperegionen, men forskerne beskriver økningen i plantebiomasse som stor.

– Omfanget av endringen har utviklet seg til å bli absolutt massivt i Alpene, sier professor Sabine Rumpf ved Universitetet i Basel i Sveits, som er ledende forfatter av en studie som ble publisert i Science.

Stigende temperaturer og mer regn forlenger vekstsesongen. Resultatet er at planter tar over stadig nye områder og vokser seg tettere og høyere. Samtidig minsker snødekket betydelig, ifølge forskere avisen har snakket med.

Biologisk mangfold under press

En av årsakene til utviklingen er at fjellområder varmes opp omkring dobbelt så raskt gjennomsnittet globalt.

Flere grønne områder i Alpene vil kunne øke karbonbindingen, men dette vil ifølge forskerne bli oppveid av negative effekter som tining av permafrost, redusert såkalt albedoeffekt (mindre snø reflekterer bort sollyset, journ.anm.) og tap i habitatene. Resultatet kan blant annet bli flere skred, steinsprang og leireras.

Og skulle det bli flere planter på store høyder, kan det ifølge forskeren true planter som er typiske for alpine områder – altså planter som klarer seg fint under tøffe forhold, men som ikke er veldig konkurransedyktige mot inntrengere.

– Det unike biologiske mangfoldet i Alpene kommer derfor under et stort press, sier Rumpf til The Guardian.

Målinger på stedet har vist en nedgang i snødybden i lave høyder i flere år. De høyoppløselige dataene viste imidlertid ikke dette. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.