Klimaendringer kan øke ulikheten og true demokratiet i verden, ifølge ny FN-rapport.

I sin rapport til FNs menneskerettighetsråd advarer FNs ekspert på ekstrem fattigdom, Philip Alston, om et mulig «klima-apartheid» der store deler av verden lider av sult, konflikt og ekstrem varme, mens de rikeste betaler seg ut av konsekvensene, skriver BBC.

Det estimeres nemlig at utviklingslandene kommer til å måtte bære 75 prosent av kostnadene av klimakrisen, selv om den fattigste halvparten av verdens befolkning bare står for ti prosent av verdens CO2-utslipp.

Verdenssamfunnets klimaavtaler har vært ineffektive og selv Parisavtalen etterlater planeten vår på katastrofekurs, heter det i rapporten.

Selv under det urealistiske «best case»-scenarioet om å holde oppvarmingen under 1, 5 grader vil mange millioner måtte velge mellom å sulte eller å flykte, advarer Alston ifølge Independent.

– Fullstendig uforholdsmessige

Alston kritiserte ifølge Independent også de åpenlyst utilstrekkelige skrittene tatt av FNs menneskerettighetsorganer for å takle klimakrisen, og sa at de økte fremskrittene var fullstendig uforholdsmessige sett hen til både hvor mye det haster og omfanget av trusselen.

FN-eksperten peker blant annet på orkanen Sandy som et eksempel på hvordan de mest velstående i vestlige land allerede takler hendelser med ekstremvær.

– Da orkanen Sandy herjet New York i 2012 ble lavinntekts- og sårbare newyorkere etterlatt uten tilgang til strøm eller helsetjenester, mens hovedkvarteret til investeringsbanken Goldman Sachs var beskyttet med titusenvis av sandsekker og elektrisitet fra selskapets egen generator.

En varmere verden vil ikke bare true grunnleggende rettigheter som adgangen til vann, mat og bolig, men kan også true blant annet demokratiet, advarer Alston i rapporten.

Han peker på at økt misnøye, ulikhet og fattigdom sannsynligvis vil øke både fremmedhat og rasisme i verden.

– Menneskerettigheter overlever kanskje ikke den kommende omveltningen, skriver FN-eksperten i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.