Det går fram av en rapport som nylig ble utarbeidet av den amerikanske forskningsetaten NOAA og USAs meteorologiorganisasjon AMS.

Rapporten konkluderer med at 2014 var det varmeste året som noen gang er målt på kloden, noe også flere andre forskergrupper har framholdt som svært sannsynlig. Blant annet i Norge var gjennomsnittstemperaturen den høyeste siden målingene begynte for over hundre år siden.

Også i havet ble det varmere, noe som bidro til temperaturøkningen i lufta.

– Varmeinnholdet i øvre del av havet var rekordhøyt globalt, heter det i rapporten.

Vannet stiger

Mengden CO2 i atmosfæren fortsatte å øke, og det samme gjorde konsentrasjonene av metan og flere andre klimagasser. Strålingspådrivet fra de ulike gassene er nå 36 prosent høyere enn på begynnelsen av 1990-tallet.

Det gjennomsnittlige havnivået var også rekordhøyt, ifølge rapporten, som sammenfatter forskningsresultater fra flere hundre vitenskapsfolk fra 58 land.

Omfattende beregninger viser at det gjennomsnittlige havnivået var 6,7 cm høyere enn i 1993, da målinger med satellitt begynte.

Grunnen til at havet stiger, er smelting av is på land og oppvarmingen av sjøvannet, som får større volum når det blir varmere. Noen forskere mener at omfattende pumping av grunnvann over store deler av verden også bidrar til havnivåstigningen.

Mye is lengst sør

I tillegg til at verdens isbreer fortsatte å smelte, var det i fjor uvanlig varmt i flere nordlige områder med permafrost. 20 meter ned i den frosne bakken i Alaska ble det målt høyere temperaturer enn noen gang før.

Et område hvor isen ikke smeltet, var havet rundt Antarktis. Her var det rekordmye sjøis i perioden fra april til november.

På andre siden av kloden, i Arktis, var situasjonen motsatt. Mengden is i Nordishavet var den sjette laveste som noen gang er målt.

Ny varmerekord?

Både vestkysten av USA og sørøstlige områder i Brasil var rammet av tørke i fjor. I India falt det uvanlig lite monsunregn, og juni måned var rekordtørr.

Ikke bare i Norge, men også i over 20 andre europeiske land og Mexico ble det satt nye temperaturrekorder i 2014. Men det er slett ikke sikkert at rekordene rekker å bli særlig gamle.

Siden nyttår har værfenomenet El Niño utviklet seg i Stillehavet, og det medfører høyere temperaturer mange steder på kloden. Gjennomsnittstemperaturen så langt i 2015 er den høyeste som noen gang er målt, og fortsetter utviklingen slik, får vi en ny global varmerekord allerede i år.

 

Les også: Kraftige priskutt redder «dødsdømte» spøkelsesbyer i Spania

Nå er det Trondheim som flommer over av utleieboliger

Petter Stordalen: - Jeg var som en styltegående Zlatan

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Utsetting av ørret: - Ren forsøpling av naturen:

Utsetting av ørret: – Ren forsøpling av naturen
Lars Nilssen, produsent av tv-programmet «På fisketur med Bård og Lars», mener utsettingen av ørret i norske vann har gått altfor langt.
02:57
Publisert: