- Vi er ikke tjent med å skru av oljekranen over natten, men det er veldig viktig at vi har en riktig bruk av inntektene den gir, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Regjeringen vil overoppfylle Stortingets klimamål. Men en stadig større del av norske utslipp kommer fra den innbringende olje- og gassproduksjon. For ikke å snakke om at forbruk av olje og gass er en del av det store, internasjonale klimaproblemet. Miljøvernministeren ser pragmatisk på problemet.

- Olje- og gassproduksjonen var på topp i 2004, så vi er jo på vei nedover nå. Vi må være forberedt på å omstille samfunnet frem mot 2050. 2020 er en viktig milepæl, men det er det langsiktige arbeidet som er viktig. Jeg har en blanding av en politikers utålmodighet og en byråkrats kondis til å stå i disse endringene, sier hun.

Må definere iskanten

Samtidig som oljedirektoratet oppjusterer anslagene for fremtidig norsk olje- og gassproduksjon, er Sundtoft opptatt av at Norge allerede er på vei mot lavere utslipp fordi olje- og gassproduksjonen har falt.

- Det legges omfattende planer for utbygging i Barentshavet. Det er vel å gamble på en lang fremtid for oljen. Er dette spørsmål du kan overlate til olje- og energidepartementet?

- Det er jo ikke OEDs ansvar alene, men regjeringens ansvar å ivareta den helhetlige politikken på dette. Derfor er det viktig å få faglig definert hvor iskanten er, sier Sundtoft.

Fredag kom det en samlet protest fra syv miljøorganisasjoner på regjeringens planer om utlysninger i Barentshavet.

Kan være et dilemma

Dilemmaet er målet om å være et foregangsland på miljø, samtidig som over 200.000 skattebetalere har sin jobb i oljerelatert virksomhet og 30 prosent av statens inntekter kommer direkte fra olje- og gassvirksomheten.

- Norge har en ganske riktig tilnærming på noe som kan være et dilemma, sier hun, og trekker særlig frem arbeidet for en internasjonal klimaavtale.

- I motsetning til Saudi Arabia, som også har store oljeinntekter og ikke jobber internasjonalt for å få forpliktende internasjonale klimaavtaler, så gjør Norge det. Det vil være viktige rammevilkår for den norske olje og gassektoren, sier hun.

DILEMMA. Regjeringen og klima- og miljøminister Tine Sundtoft må ta hensyn både til krav om reduserte utslipp og til fremtidige inntekter fra norsk sokkel, her representert ved energiminister Tord Lien.
DILEMMA. Regjeringen og klima- og miljøminister Tine Sundtoft må ta hensyn både til krav om reduserte utslipp og til fremtidige inntekter fra norsk sokkel, her representert ved energiminister Tord Lien.
 

Ikke "full fres" på sokkelen

Verdens dilemma er at det ikke finnes åpenbare alternativer til fossile energikilder. Det internasjonale energibyrået, IEA, slår fast at verden er avhengig av olje, gass og kull i overskuelig fremtid. Likevel hevdes det i miljøkretser at rike Norge burde redusere olje- og gassproduksjonen og heller bidra med menneskelige og økonomiske til utvikling av løsninger for den fornybare energien verden trenger.

- Er det mulig å få til både full fres på sokkelen og satsing på fornybar?

- Jeg kjenner meg ikke igjen i den full fres-definisjonen. Produksjonen var på topp i 2004, sier Sundtoft.

- Men det har aldri blitt investert mer i å få ressursene opp?

- Jo. Det er derfor det er så viktig med diskusjonen om todelingen av norsk økonomi, slik at vi legger til rette for at den andre delen av økonomien også kan utvikle seg.

Sundtoft er imponert over næringslivets omstilingen mot lavere utslipp. Hun trekker frem prosessindustriens reduksjoner i utslipp og konkurranseutsatte selskaper som ser at klimateknologi er en del av vinneroppskriften fremover.

- Næringslivet ligger ofte foran den politiske debatten. Så må vi legge til rette for den omstilingen, men også gripe fatt i hva vi må gjøre av samfunnsplanlegging slik at dette henger sammen, sier hun.

Tøff jobb

Nettopp todelingen av økonomien og de enorme inntektene fra olje- og gassektoren gjør at oljelobbyen vinner mange kamper. Tine Sundtoft var en overraskelse da hun ble presentert i regjeringen, mener hun er engasjert nok til å kjempe for miljøspørsmålene.

- Ja, jeg er det. Jeg ta den kampen. Men jeg er opptatt av at vi tar det opp på en ryddig og god måte. Ingen kjappe løsninger og kjappe utspill, ikke symbolpolitikk, for det er ikke klimapolitikken tjent med. Så vet jeg at den kritikken kommer, og det får jeg bare stå i, sier hun.

- Men internt i regjeringskontorene skjer det vel noen kamper?

- Jeg er oppriktig interessert i å få til dette, men opptatt av at vi gjør det på en faglighet. Det er den holdningen jeg tar med meg inn i regjeringen.

- Sier du imot oljelobbyen?

- Fikk jeg ikke kred for det i DN denne uken da? Usedvanlig skarp, sto det, sier hun.

-  Jeg skal delta i kampen – definitivt.

- Er du en miljøaktivist?

- Jeg kjenner meg ikke igjen i ordet aktivist, men jeg er veldig opptatt av å få frem at vi må omstille samfunnet vårt til et lavutslippssamfunn. Det betyr at vi som enkeltmennesker må være forberedt på at vi må handle annerledes, spasere mer, sykler mer, ta mer kollektiv. Vi må ha et mer bevisst forhold til når vi bruker bil. 80 prosent av personreisene i dag skjer med bil. Det tallet må ned. Vi må tenke litt på hva vi handler inn, slik at vi kaster mindre og vi må gjenvinne mer.

Økt tro på klimaavtale

Klima og miljøminister Tine Sundtoft mener utviklingstrekk i USA og Kina gjør det mer sannsynlig med en internasjonal pris på Co2.

- Jeg vil ikke forskuttere at vi ikke lykkes med en klimaavtale nå. Det som skjer politisk i USA hvor Obama og Kerry høyere på klimahalvdelen enn de har vært på lenge og kineserne som virkelig kjenner på kroppen at de har dårlig luftkvalitet i byene sine.

- Vi er helt avhengig av å få med USA og Kina i dette. Vi har ikke annet valg enn å få dette til, så nå jobbes det frem til Paris 2015 og jeg håper vi kommer hakket videre der,.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.