Statsminister Erna Solberg kom innom i de midlertidige lokalene i Stavanger da statens nye klimainvesteringsselskap Nysnø kunngjorde sin tredje investering tirsdag.

Nysnø investerer 20 millioner kroner i bergensbaserte Disruptive Technologies. Ifølge investeringsdirektør Eivind Egeland Olsen i Nysnø er sensorteknologien spesielt interessant for Nysnø fordi den kan brukes innen energieffektivisering.

– Infrastruktur for energieffektivisering, sier investeringsdirektør Olsen til.

Nysnø, som ble opprettet etter initiativ fra Venstre, fikk 200 millioner i investeringskapital fra staten i oppstartsåret 2018, og har fått nye 400 millioner kroner over statsbudsjettet for i år. Investeringsselskapet har som mandat å bidra til å løfte norsk klimateknologi i industrialiseringsfasen. Det har tidligere fra Venstre-hold blitt argumentert med at fondet må ha en størrelse på 20 milliarder kroner, men dette er ikke formelt nedfestet i noe stortingsvedtak.

Valgte Nysnø

Disruptive Technologies er ledet av Erik Fossum Færevaag, som også grunnla selskapet i 2013. Han var til stede i Stavanger tirsdag. Selskapet utvikler og produserer sensorer som skal kunne detektere for eksempel varmeutvikling og bevegelse. 30.700 sensorer er så langt levert, og brukerne mottar over tre millioner datapunkter daglig. Selskapet har tidligere hentet inn 322 millioner i emisjoner mot en rekke kjente norske investorer, før den siste emisjonen på 85 millioner kroner som Nysnø nå deltar i.

– Det er før vi faktisk har sluppet dem i markedet. Men vi har hatt piloter stående for test i to år, 200 piloter, sier Færevaag.

Han mener sensorer er et sentralt premiss for digitalisering og kunstig intelligens.

– Utfordringen i dag er at det er vanskelig å få data fra den virkelige verden på en enkel og rimelig måte. Det løser vi, sier Færevåg.

– Det har vært et stort ønske også fra eksterne investorer til å være med, men vi valgte Nysnø, sier han.

125 millioner investert

For det statlige, stavangerbaserte investeringsselskapet har det gått fort siden organisasjonen kom på plass i fjor sommer.

  • Først puttet Nysnø inn 45 millioner kroner i solcelleselskapet Otovo ved siden av KLP i oktober.
  • Så stilte Nysnø opp med 60 millioner kroner i droneselskapet Esmart Systems ved siden av Equinor i januar.
  • Nå går fondet altså inn med 20 millioner kroner i Disruptive Technologies som del av en større kapitaltilførsel på 85 millioner kroner, mye fra eksisterende aksjonærer.

– Vi har investert 125 millioner kroner i de tre selskapene, og har kommittert kapital til ytterligere to investeringer i prosesser som ikke er ferdigstilt ennå. De vil bringe oss opp til i overkant av 200 millioner kroner investert, sier investeringsdirektør Eivind Egeland Olsen i Nysnø.

En nokså sentral opplysning Nysnø ikke kommer med i pressemeldingene, er hvilke eierandeler investeringsselskapet får i disse kronerullingene. Det vil først komme frem i det offentlige selskapsregisteret en god stund i etterkant.

– Dette er selskaper som vokser raskt. Prisingen er sensitiv, sier Egeland Olsen.

Han har som mål å ha investert og bundet opp mesteparten av forvaltningskapitalen på 600 millioner kroner innen utgangen av året, før neste års tilskudd over statsbudsjettet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå har det virkelig tatt av for Tesla i Norge. Her ser du hvorfor det neppe vil gi seg med det første
00:50
Publisert: