Det ble en spennende ukeslutt på Wall Street. Det begynte så friskt med en sprek oppgang etter gårsdagens brutale fall.

Så kom tvilen smygende, og midtveis i handelsdagen dyppet både industriindeksen Dow Jones og den brede S&P 500 ned i rødt. Men de kreftene som trakk oppover vant til slutt. Nasdaq holdt seg hele tiden i pluss med hjelp av et nettverksselskap som guidet oppover.

Nervøsiteten som spredte seg i markedet ved halvgått løp skyldtes sannsynligvis en melding fra kredittvurderingsselskapet Standard & Poor's (S&P). S&P vurderer å kutte ratingen for den delen av gjelden til Fannie Mae og Freddie Mac som ikke har førsteprioritet. De to boliglångiverne er i ferd med å bli reddet av den amerikanske kongressen.

Dette sendte Freddie Mac ned 6,7 prosent til 8,22 dollar, mens Fannie Mae falt 3,9 prosent til 11,55 dollar.

Oljeprisen vr svært volatil fredag, og et fat amerikansk lettolje (WTI) sluttet uken til 123,30 dollar, en nedgang på 2,19 dollar.

Les også: Oljeprisen snubler

Likevel var det trøst å finne i en rekke indikatorer som tyder på at amerikanske økonomi er over det verste. Det håpet i alle fall investorene.

Ferske tall fra amerikanske statistikkmyndigheter viste en oppgang i ordreinngangen for varige goder i USA på 0,8 prosent i juni, mens det på forhånd var ventet et fall på 0,3 prosent, ifølge Bloomberg News.

Dette sendte positive signaler til investorene.

Eksklusive transport var oppgangen på 2,0 prosent, mot et ventet fall på 0,2 prosent.

- Folk er altfor negative på industrien. Det har vært signaler om at ting kommer til å endre seg negativt i seks til ni måneder nå, og det har ikke skjedd, sier forvalter Mike Blatt i Chemung Canal Trust til Bloomberg News.

Les også: Ordretall fra USA overrasker

Rett etter at aksjenhandelen i USA kom igang viste ferske tall at forbrukertilliten i landet langt fra er så skadeskutt som man først trodde.

Les også: Tilliten vokser

Dette var med på å styrke aksjene ytterligere.

Som om ikke dette var nok til å sikre oppgangen, så viste tall at salget av nye boliger faller langt mindre enn fryktet.

Les også: Boligsalget i USA faller

Sterk guiding
Juniper Networks trakk Nasdaq oppover etter at selskapet guidet for høyere inntekter i tredje kvartal enn det analytikerne ventet på forhånd.

Juniper endte opp 17,7 prosent til 26,57 dollar.

Oppturen for flyselskapene var heller ikke over for denne gang.

Delta steg 6,0 prosent til 7,21 dollar etter at Merrill Lynch oppgraderer aksjen til kjøp fra nøytral. Meglerhuset begrunner oppgraderingen blant annet med at Delta har lavere gjeld enn konkurrentene.

Av selskapene på Dow Jones-indeksen var det bilprodusenten General Motors som falt mest. GM mistet 8,5 prosent av sin verdi og aksjen sluttet dagen på 11,90 dollar.

Blant negative signaler viste ny tall at antall tvangssalg av boliger mer enn doblet seg i andre kvartal sammenlignet med fjoråret.

Rekordmange tvangssalg
Fallende boligpriser sørger for at låntakere skylder mer enn hjemmene deres er verdt. Én av 171 amerikanske boligeiere har mistet huset sitt gjennom tvangssalg eller har fått beskjed om at huset skal selges på tvangssalg. Dette er en økning på 121 prosent fra samme kvartal ifjor, og en oppgang på 14 prosent siden forrige kvartal, viser nye tall fra RealtyTrac.

Ved handelsdagens slutt var industriindeksen Dow Jones opp 0,19 prosent til 11370,69 poeng. Teknologiindeksen Nasdaq steg 1,33 prosent til 2.310,53 poeng. Den brede S&P 500 endte opp 0,42 prosent til 1.257,77 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.