Den norske kronen styrkes ytterligere mandag etter at den i helgen nådde det sterkeste nivået mot euro på ni og et halvt år.

14 øre fra rekordnivå
I skrivende stund handles en euro til 7,3560 kroner etter å ha vært helt nede på 7,3459 tidligere på dagen. Kronen styrkes dersom kursen faller, siden man da må betale færre kroner for en euro.

- Dette er hovedsaklig en eurosvekkelse og ikke noe særnorsk. Kronen er styrket mot japanske yen og ligger relativt uendret mot dollar og pund, skriver Lars-Erik Aas i morgenrapporten fra Nordea Markets mandag.

En dollar koster i skrivende stund 6,07 kroner, mens et pund handles til 9,44 kroner.

 

Kronen er nå på det sterkeste nivået mot euro siden 21. januar 2003 og handles bare rundt 14 øre høyere enn den sterkeste noteringen noensinne fra 8. januar 2003 da kronen nådde helt ned til 7,2170.

Frykten er tilbake
Frykten for at Spania skal havne i enda større problemer bidrar til å svekke den europeiske valutaen mandag. Samtidig øker oppmerksomheten rundt de greske gjeldsproblemene igjen. Den såkalte troikaen, som består av EU, Den europeiske sentralbanken ECB og det internasjonale pengefondet IMF og som skal kontrollere at landet overholder forpliktelsene i forbindelse med landets krisepakker, kommer til Aten tirsdag.

- Frykten er tilbake, skriver rentestrateg Adam Kurpiel i en oppdatering fra Societe Generale mandag.

Euroen er svekket markert mot flere av de store valutaene de siste dagene. Fredag nådde den det svakeste nivået mot dollar på to år og den har siden svekket seg ytterligere mot den amerikanske valutaen. Mandag handles en euro til 1,21 dollar. Japanske yen er også kraftig styrket mot den felleseuropeiske valutaen. En euro koster akkurat nå 94,48 yen som er det svakeste nivået for den europeiske valutaen mot yen på 11 år.

- De skandinaviske valutaene drar nytte av sterke fundamentale faktorer og utvikler seg bra til tross for et svakt risikosentiment. Yen har hatt en usedvanlig sterk utvikling etter at den spanske tiåringen begynte å klatre høyere i midten av juli, noe som har fått den japanske finansministeren til å gjenta advarselen om mulig intervensjon.

Les mer: Nye sjokkbølger fra Spania (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.