Den norske kronen stiger markert mot dollaren mandag, og er på sitt høyeste nivå siden oktober 2009.

Mandag morgen handles kronen til 5,55 mot dollaren, og er den valutaen som har steget mest mot dollaren det siste døgnet - blant 16 større valutaer, ifølge Bloomberg.

Bakgrunnen for dollarsvekkelsen er trolig urolighetene i Midt-Østen, noe som ved første øyekast kan synes pussig i og med at dollaren blir sett på som en trygg havn i valutamarkedet.

- Gjennom og etter finanskrisen har dollaren blitt betraktet som en trygg havn og ofte styrket seg i perioder hvor risikoappetitten faller. Dette har ikke skjedd denne gangen, og dollaren har svekket seg på bred basis, skriver valutaanalytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets i et analysenotat mandag morgen.

Forkl#229en finnes i oljeprisen, som har steget i takt med at uroen har bredt om seg.

- Det er flere argumenter for at en høyere oljepris kan resultere i en svakere dollar. For det første er USA en mer energiintensiv økonomi og amerikanske husholdninger er dermed relativt mer skadelidende når oljeprisen stiger, skriver Romstad.

Gjør dollaren mindre attraktiv
Dette kan for eksempel illustreres ved hvor følsom amerikansk forbrukertillit er for endringer i oljeprisen. Beregninger viser at den amerikanske forbrukeren bruker nesten fem prosent av sin disponible inntekt på energivarer.

- For det andre kan ulike mål for pengepolitikken spille en rolle. USAs sentralbank fokuserer mer på kjerneinflasjonen enn enkelte andre sentralbanker, som for eksempel den europeiske sentralbanken ECB. I en tid hvor høye energipriser driver total inflasjon opp, påvirkes ikke kjerneinflasjonen i like stor grad, mener Romstad.

ECB varslet i forrige uke at den kan komme til å sette opp renten allerede i april.

- Det bidrar til å gjøre dollaren mindre attraktiv som plasseringsvaluta, og kan dermed også forklare svekkelsen av dollar, skriver Romstad.

- Kan skje igjen
Hun tror imidlertid at oljeprisøkningen er midlertidig, og at dollaren derfor bør styrke seg fremover. Hun peker på at man tidligere har sett en tydelig selvforsterkende effekt på grunn av stor oppmerksomhet rundt korrelasjonen mellom dollaren og oljeprisen.

- Gitt at fokuset på sammenhengen mellom de to faktorene øker, kan dette skje igjen. Således utgjør uroen i Midtøsten en risiko for vårt syn om at dollaren skal styrke seg, spesielt i det korte bildet, skriver analytikeren.

Hun tror at en potensiell reversering av oljeprisoppgangen også vil tynge den norske kronen, og derfor venter hun at én dollar kan koste rundt 6,40 kroner om et års tid.

Les også:

Kronerally etter Libya-uro

Kampene brer om seg i Libya (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.