Oslo Børs gjorde kraftig comeback torsdag, etter en svært tøff børsdag onsdag da hovedindeksen falt 3,5 prosent.

Hovedindeksen kom seg kraftig opp torsdag ettermiddag, etter at etter at ferske tall for veksten i den amerikanske økonomien gir ny optimisme til markedene.

Den amerikanske økonomien vokste med 3,5 prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme periode ifjor, og er sannsynligvis en bekreftelse på verdens største økonomi teknisk sett er ute av resesjonen.

Les også: USA ute av resesjonen

Veksten er støttet av massive tiltakspakker fra amerikanske myndigheter, og det er første gang på et år at økonomien vokser. Den amerikanske økonomien hadde negativ vekst de fire foregående kvartalene.

- Teknisk sett er det svært sannsynlig at resesjonen nå er over, sa Federal Reserve-sjef Ben Bernanke etter en tale i Brookings Institution i Washingon i september.

En formell avslutning på resesjonen er imidlertid ikke ventet på flere måneder.

Lettelse over tallene
Ifølge sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tilsvarer BNP-tallene en vekst på 0,9 prosent i tredje kvartal mot forrige kvartal. Han tror veksten vil avta og sier aksjemarkedene stiger på lettelsen i markedet.

- BNP-tallene var som vi ventet og aksjemarkedene stiger som en lettelse over tallene. Dette er en BNP-vekst som ikke kommer til å vare, den kommer til å bli betydelig lavere i tiden fremover. Veksten er drevet opp av blant annet stort bilsalg grunnet pantordningene som er allerede er avviklet, sier Juel til TDN Finans.

Kraftig Telenor-hopp
Telenor var blant børsvinnerene etter at selskapet la frem sterke tall i tredje kvartal.

Telenor leverte et EBITDA-resultat på 8,52 milliarder kroner i tredje kvartal, mens analytikerne i snitt ventet et resultat på 7,41 milliarder. I tillegg ble anslaget på EBITDA-marginen for helåret noe oppjustert, mens øvrig guiding ble oppretthold.

Les også: Baksaas kliner til

Nå spår analytikerne utbyttefest etter at selskapet har redusert gjelden med 17 milliarder i årets ni første måneder.

- Det blir vanskelig for Telenors styre å ikke betale utbytte nå, mener Frank Maaø, analytiker i DnB Nor til DN.no.

Telenor endte opp 6,92 prosent til 74,95 kroner.

Oljen opp
Oljeprisen steg kraftig etter de amerikanske BNP-tallene.

Les også: Rally i oljemarkedet

Et fat nordsjøolje med levering i desember var ved børsslutt opp 2,11 dollar til 77,97 dollar. Amerikansk WTI-olje med levering i samme måned kostet 79,83 dollar, en oppgang på 2,37 dollar.

StatoilHydro endte opp 1,60 prosent til 139,30 kroner.

Hovedindeksen steg 3,47 prosent til 336,73 poeng.

Les også: - Oslo Børs kan falle 20 prosent

<b>Milliardminus for Oslo Børs VPS</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.