Den amerikanske økonomien vokste med 3,5 prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme periode året før, og er sannsynligvis en bekreftelse på verdens største økonomi teknisk sett er ute av resesjonen.

Tallene gir løft til Oslo Børs, Wall Street og oljeprisen:

<b>Rally i oljemarkedet</b>

<b>USA-løft til Børsen</b>

<b>Lykke på Wall Street</b>

Veksten er støttet av massive tiltakspakker fra amerikanske myndigheter, og det er første gang på et år at økonomien vokser. Den amerikanske økonomien hadde negativ vekst de fire foregående kvartalene.

- Teknisk sett er det svært sannsynlig at resesjonen nå er over, sa Federal Reserve-sjef Ben Bernanke etter en tale i Brookings Institution i Washingon i september.

En formell avslutning på resesjonen er imidlertid ikke ventet på flere måneder.

De sterke tallene sender dollaren lavere, ettersom tallet styrker risikoapetitten og investorene selger dollar. En dollar handles til 5,67 mot kronen.

Forbruket stiger
Også ferske tall for privat forbruk er oppløftende.

Den amerikanske økonomien er svært avhengig av det private forbruket, som utgjør rundt tre fjerdedeler av økonomien. Tall for tredje kvartal viser at det private forbruket steg med 3,4 prosent, mens ekspertene på forhånd spådde en vekst på 3,1 prosent.

Samtidig falt antall nye søkere til arbeidsledighetstrygd med 1.000 personer forrige uke, til 530.000 nye søkere. Det er litt over ekspertestimatet på 525.000 personer.

Store tall
Men selv om pilene er i ferd med å peke oppover igjen i USA, er det mye som fortsatt ikke er så oppløftende. Tilsammen er 7,2 millioner arbeidsplasser borte, arbeidsledigheten er på 9,8 prosent og tvangssalgene har nådd 6,3 millioner.

En annen faktor som ekspertene stadig vekk trekker frem er at økonomien vokser på grunn av de kraftige tiltakspakkene, som for eksempel økt vrakpant. Dermed er det ikke sikkert at tallene viser hele sannheten om tilstanden i amerikansk økonomi, fordi den delvis blir holdt kunstig i live av de massive redningsprogrammene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.