Den svenske kroner har nådd sitt høyeste nivå mot dollare på to år, og er snart på sitt høyeste nivå på ti år mot euroen.

Bedre enn ventede handelstall bidrar til å styrke kronen onsdag. Ferske tall viser nemlig at det svenske handelsoverskuddet økte til 10,9 milliarder svenske kroner i desember, langt bedre enn forventingen om et handelsoverskudd på 7,9 milliarder kroner.

Svenskekronene har vært en av stjernene i valutamarkedet de seneste månedene, og har fungert som en trygg havn for investorer som har fryktet krisen i eurosonen, ifølge Financial Times.

Ifølge Valentin Marinov i Citigroup fikk dagens handelstall støtte av et større handelsoverskudd i forhold til land utenfor Europa.

- Dette viser at den globale gjeninnhentingen fortsatt støtter den svenske økonomien, selv om problemene i eurosone-periferien er langt fra løst, sier han til FT.

Kjempe-comeback
Sverige ble hardt rammet av nedturen etter finanskrisen.

2009 var "annus horribilis" for svenskene. Det var året finanskrisen på alvor satte sitt preg på økonomien. Året svenskenes industristolthet Saab ble solgt og året Ford dumpet Volvo personbiler til kinesiske Geely. Den svenske økonomien opplevde et fall på 5,3 prosent. Til sammenligning slapp Norge unna med en nedgang på 1,3 prosent.

Men i 2010 snudde alt seg for svenskene. Den sterke økonomiske utviklingen hos vår nærmeste nabo var en av fjorårets største overraskelser, mener Nordeas sjeføkonom Steinar Juel.

- Mens veksten i Norge skuffet i 2010, var Tyskland og Sverige de store overraskelsene, skrev Juel en rapport forrige uke.

En euro koster onsdag ettermiddag rundt 8,87 svenske kroner, mens en dollar koster 6,47 svenske kroner. Til sammenligning koster en euro 7,87 norske kroner og en dollar 5,74 kroner. Altså er den norske kronen fortsatt langt sterkere enn den svenske.

Les også:

<b>Sverige banker Norge</b>

<b>Norge dyrest i Europa</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.