Norges største bank har få tap på utlån og tjener fett på økte utlånsrenter og lave innlånsrenter. Slik knuser den forventningene til fjorårets siste kvartal.

DNB fikk et resultat før skatt på 6.869 milliarder kroner i fjorårets siste kvartal, viser kvartalsrapporten som ble lagt frem torsdag. Det er over to milliarder kroner mer enn fra samme kvartal 2012, da storbanken kunne vise til et resultat på 4.453 milliarder kroner.

Det var på forhånd ventet at DNB ville få et resultat før skatt på 5.552 millioner kroner i fjerde kvartal 2013, viser gjennomsnittet av estimater SME Direkt har hentet inn fra 30 analytikere for TDN Finans.

Mens utlånsmarginene økte med 0,24 prosentpoeng fra fjerde kvartal 2012, varsler nå storbanken økt utbytte til aksjonæren, fra 2,10 kroner til 2,70 kroner per aksje.

- Vi er godt fornøyde med resultatene vi klarte å skape i 2013. Alle forretningsområdene leverte resultatfremgang, samtidig som vi klarte å redusere driftskostnadene eksklusiv engangseffekter, sier konsernsjef Rune Bjerke i en pressemelding torsdag morgen.

Få tap i 2013
DNBs resultat i 2013 var 17.526 millioner kroner, en økning på 3.734 millioner fra 2012.

Tapene på utlån ble redusert med cirka én milliard kroner fra 2012 til 2013, opplyses det.

Korrigert for valutakursutviklingen økte de friske utlånene fra DNB i gjennomsnitt med 11,6 milliarder kroner fra 2012. Den relativt lave veksten skyldtes en kombinasjon av sterkere konkurranse i markedet for utlån til bolig, blant annet fra flere offentlige aktører, noe lavere vekst i norsk økonomi og økt bruk av obligasjonsmarkedet blant de store bedriftskundene, heter det i rapporten.

Trenger 40 milliarder
DNB har gjennom hele 2013 jobbet med å øke kjernekapitalen for å møte myndighetenes nye bankkrav.

Gjennom året økte storbanken den rene kjernekapitalen med 12,4 milliarder kroner. Frem mot 2016 må denne økes ytterligere med over 40 milliarder kroner, opplyses det i torsdagens rapport.

- Bankene fikk en rekke nye krav til økt egenkapital i løpet av året, og fjorårets resultat bidrar dermed til en helt nødvendig økning av bankens kjernekapital. DNB er godt kapitalisert, men vi må fortsette å bygge ytterligere kapital organisk for å møte myndighetenes krav, sier Bjerke i pressemeldingen.

Mot målet
Banken hadde en ren kjernekapitaldekning på 11,8 prosent ved utgangen av fjerde kvartal 2013, mot 10,7 prosent i fjerde kvartal 2012, skriver TDN Finans.

Egenkapitalavkastningen var på 13,2 prosent i 2013, fra 11,7 prosent og 11,4 prosent de to årene før. DNB er dermed på god vei mot sitt mål om en egenkapitalavkastning over 12 prosent.

Bankens egenkapitalavkastning er et mål på hvor bra bankens resultat er i forhold til hvor mye egenkapital den har satt av. Målet om 12 prosent ble presentert på storbankens kapitalmarkedsdag i høst.

Ser lavere veksttakt
DNB-sjef Rune Bjerke viser samtidig til at flere signaler tilsier en noe lavere veksttakt i den norske økonomien i tiden fremover.

company:dnb

- Aktiviteten i økonomien er fortsatt høy, og svakere krone gir ny fremtidstro for en hardt prøvet eksportindustri. Likevel er tendensen at etterspørselen etter kapital er noe lavere enn i fjor, og at vi derfor kan fortsette både å låne ut til gode prosjekter i næringslivet og å bygge opp tilstrekkelig kapital for å nå nye krav, sier Bjerke.

- De betydelige forskjellene i bankregelverket mellom de skandinaviske landene medfører imidlertid at konkurrenter som ikke er underlagt de samme norske kapitalkravene, kan øke sine markedsandeler på bekostning av de norske bankene. Det gjelder utenlandske banker, men også statlige norske tilbydere av boliglån. Vi er derfor glade for Regjeringens signaler om at arbeidet med å harmonisere regelverket på tvers av de skandinaviske landene har høy prioritet, sier konsernsjefen.

DNB venter fortsatt lave tap på utlån i 2014 med mellom 2 og 3 milliarder kroner i individuelle nedskrivninger, opplyses det i rapporten. Utlånsvolumene ventes å øke med 3 til 4 prosent fremover. Ved utgangen av 2013 var veksttakten noe lavere enn dette, skriver TDN Finans. Banken venter stabile eller svakt stigende volumvektede marginer i 2014, fremgår det av kvartalsrapporten torsdag.

Følg utviklingen i DNB-aksjen her.



Les mer:
- Det blir hardt arbeid
DNB varsler om regnskapseffekt
Nå har han satt seg ett viktig mål (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.