Tankesmien Manifest publiserte denne uken en rapport om hvordan den norske oljeøkonomien ved hjelp av noen enkle grep kan bli Vest-Europas «grønne kjempe». Rapporten er ført i pennen av fire økonomer, hvorav den mest kjente er Mariana Mazzucato ved London University College. Hun er de siste årene blitt noe av en ledestjerne for dem som lar seg begeistre av tanken på at staten skal peke ut den veien næringslivet skal gå i.

I boken «The entrepreneurial state» argumenterer hun for at det tradisjonelle synet på at innovasjon oppstår i privat sektor i bunn og grunn er en misforståelse. Alt, eller i hvert fall det vesentlige, er i de aller fleste tilfeller allerede funnet opp av staten. I Mazzucatos verden var det dermed ikke Apple og Steve Jobs som fant opp Iphonen, det var staten som sørget for det gjennom sponsing av grunnforskning. Alt Jobs og Apple gjorde, var å sette den sammen og legge den i en fin pappeske.

Mazzucatos oppskrift på hvordan Norge skal bli en grønn kjempe inneholder ikke overraskende mye stat. Det skal opprettes en statlig investeringsbank som skal sørge for at skattebetalernes penger kanaliseres inn i de riktige grønne prosjektene. Nå er det private som driver med dette, og de kan jo finne på alt mulig rart som å putte penger i «ikke-strategiske solnedgangsindustrier» fordi det er det mest lønnsomme. I tillegg til investeringsbanken som skal dyrke frem ny grønn industri i Norge, skal vi også få en bank som holder på i utlandet. Den nye grønne industrien må jo ha et sted å selge sine produkter og det vil formodentlig være helt umulig uten assistanse fra statlige investeringsbyråkrater.

Det omfattende statlige eierskapet på Oslo Børs skal bli mindre. Men ikke fordi staten skal selge seg ned, tvert imot. Staten skal kjøpe seg opp. Equinor skal renasjonaliseres slik at politikerne kan styre selskapet i den riktige retningen og slipper å tenke på utbytte til private aksjonærer.

Sist, men ikke minst, handlingsregelen for bruk av penger fra Oljefondet skal skrotes fordi den «står i veien for en grønn overgang». Over ti år skal 1000 milliarder kroner fra fondet kanaliseres inn i den grønne industrisatsingen.

Til den som lurer på hvorfor økonomer ved et universitetet i Storbritannia tar seg bryet med å skrive en omfattende utredning om norsk næringsstruktur, er svaret at de har fått betalt for det. Og til den som måtte lure på hvor pengene kommer fra, er det fra noe som kaller seg Grønn industri 21, et prosjekt bestående av fagforeninger, miljøorganisasjoner og de to børsnoterte selskapene Aker Solutions og Kværner, der Kjell Inge Røkke gjennom Aker-konsernet er største eier. Man får ingen premie for å gjette hvem som har bidratt med den største summen til Mazzucatos utredning.

For et par år siden presenterte Aps Espen Barth Eide, SVs Kari Elisabeth Kaski, Sps Geir Pollestad og MDGs Per Espen Stoknes et felles næringspolitisk manifest i samarbeid med Tankesmien Agenda. Anbefalingene i den var noe mer moderate, men konklusjonen den samme: Staten skulle ta en mer aktiv rolle som investor i det grønne skiftet. Også i dette arbeidet var Mazzucato den sentrale premissleverandøren.

Det er naturligvis ikke godt å si hva slags næringspolitikk en eventuell ny rødgrønn regjering vil føre, men skal man dømme ut fra de politiske idéverkstedene, blir det definitivt mer stat.

For investorer som Kjell Inge Røkke vil det by på muligheter. Få er bedre til å bygge industri enn den tidligere fiskeren, og ingen er sannsynligvis bedre til å få politikerne med på leken. Han har den siste tiden vært travelt opptatt med å oppdatere Aker-konsernets grønne profil med nye satsinger innen havvind, CO2-rensing og hydrogen.

Mye av dette krever i dag en eller annen form for offentlig støtte for å være lønnsomt.

Den kommer nok.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.