Rentehevingen 5. mai 2010 kommer mest sannsynlig til å være den siste gangen nåværende sentralbanksjef Svein Gjedrem fikk uttale følgende setning:

"Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å øke styringsrenten med 0,25 prosentenheter".

Lenge til neste gang
For tallene som har tikket inn den seneste tiden gjør det stadig klarere at neste renteøkning fra Norges Bank er langt unna. Det betyr at nåværende sentralbanksjef Gjedrem, som går av til nyttår, aldri kommer til å sette opp renten igjen.

Flere eksperter tror nemlig at man nå må langt inn i 2011 før man vil se en renteheving. Heller ikke i rentemarkedet er det priset inn en renteøkning før ut i midten av 2011.

- Vi er styrket i troen på at vi må godt inn i 2011 før vi får neste renteøkning, skriver seniorøkonom Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport mandag.

Han peker på at både ledighetstallene og detaljhandelstallene fredag var på den svake siden. Det vil gjøre jobben lettere for sentralbanksjef Svein Gjedrem fremover, fordi tallene nå viser et klarere og mer entydig bilde som heller mot at renteøkningene blir presset lenger frem i tid.

Svekker argumentet
Gjedrem har nemlig måttet ta hensyn til lave renter i utlandet på den ene siden, som taler for fortsatt lave renter her hjemme, og vekst i norsk økonomi, som taler for rentehevinger.

Nå ser det altså ut til at begge hensynene trekker i retning av fortsatt lav rente fremover.

- De siste månedenes overraskende sterke tall for arbeidsmarkedet har vært et argument for en høyere rentebane, men fredagens tall for registrert ledighet svekker dette argumentet, skriver makroøkonom Shakeb Syed i en oppdatering mandag.

Han peker på at inflasjonen i tillegg har vært lavere enn Norges Banks anslag de siste månedene, og at de forventede fremtidige styringsrentene internasjonalt er lavere enn da forrige pengepolitiske rapport ble lagt fram i juni.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet
Finn beste boliglån - fast rente
Finn beste boliglån - flytende rente

Vurderer revidering
Samtidig er husholdningenes gjeldsvekst stabil, og selv om boligprisene steg mer enn ventet i september tror han ikke at boligprisveksten vil tilta fremover.

- Samlet taler disse faktorene for en viss nedjustering av rentebanen i oktober, skriver Syed, og viser til pengepolitisk rapport som kommer i slutten av oktober.

- Vi har foreløpig lagt til grunn at den neste renteøkningen ville komme i januar. Vi vurderer nå om vi skal revidere denne prognosen, skriver Syed.

Han mener at inflasjonstallene neste uke og informasjon fra Norges Banks regionale nettverk blir svært viktige.

Les også: - Dette er beroligende (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.