I september økte ledigheten med 2.800 personer. Det er fem prosent flere ledige nå enn for ett år siden.

- Tallene viser en klar økning i antall helt ledige i september, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

71.400 personer er nå registrert som helt ledige hos NAV, og det tilsvarer en arbeidsledighet på 2,8 prosent.

- Økningen må sees i sammenheng med at det denne måneden var 4.600 færre som deltok på arbeidsmarkedstiltak sammenlignet med i fjor, og at etterspørselen etter arbeidskraft holder seg på et lavt nivå, sier Saglie.

Nav-tallene er justert for normale sesongvariasjoner.

Langtidsledigheten øker
Antall ledige som har søkt jobb i mindre enn fire uker er på omtrent samme nivå som i fjor. Ledigheten går ned blant de som har søkt jobb i mindre enn ett år, mens ledigheten har nesten doblet seg for personer som har søkt jobb i over et år.

- Det er bekymringsfullt at de som har vært ledige lenge, sliter med å komme i jobb, sa Saglie da ledighetstallene for august ble lagt frem for en måned siden.

Les: Flere kommer seg ikke i jobb

Langtidsledigheten er særlig problematisk, fordi det viser seg at det blir vanskeligere å komme i jobb dersom man står lenge utenfor arbeidsmarkedet.

Venter ledighetstopp i 2011
- Nav-tallene bryter bryter med tendensen vi har sett de siste månedene og var klart svakere enn ventet. I tillegg ser antallet nye ledige stillinger til å tendere svakt nedover, skriver Maren Romstad, analytiker i DnB Nor Markets i en kommentar til de ferske tallene.

Hun peker på at det så langt har vært et misforhold mellom svak utviklingen i aktiviteten og lavere arbeidsledighet, men mener at bildet med dagens tall henger noe bedre sammen.

- Med et økende arbeidstilbud tror vi ledigheten vil stige opp mot en topp i 2011,skriver Romstad.

Hun peker også på at Norges bank i Pengepolitisk rapport fra juni anslo en ledighetsrate på 3,0 prosent både i år og neste år.

- Dagens tall bør stå rimelig godt i forhold til disse anslagene, til tross for at de var på den svake siden av forventningene, skriver Romstad.

Les de siste økonomiske prognosene fra Statistisk Sentralbyrå: Norge nær bunnen

Tøft for unge kvinner
Iløpet av det siste året er det ledigheten blant de unge kvinnene som har økt mest. Det er nå 15 prosent flere ledige kvinner under 30 år enn for ett år siden, mens for menn i samme aldersgruppe er ledigheten uforandret.

Les også: Unge menn vinner jobbene

Ledigheten er lavest for kvinner mellom 50 og 59 år med 1,3 prosent og høyest blant menn mellom 20 og 24 år med 5,9 prosent.

Færre ledige stillinger
I september ble det lyst ut syv prosent færre ledige stillinger sammenlignet med i fjor.

Sterkest nedgang har det vært innen jordbruk, skogbruk og fiske, undervisning og helse, pleie og omsorg. Innenfor ingeniør- og ikt-fag, barne- og ungdomsarbeid og serviceyrker har det vært en økning i antallet ledige stillinger det siste året.

Økningen i ledighet er størst innen offentlig sektor. Det er 30 prosent flere ledige med bakgrunn fra undervisning, 24 prosent flere med bakgrunn fra akademiske yrker og 23 prosent flere fra yrker innen helse, pleie og omsorg. Innen industriarbeid og blant meglere og konsulenter er ledigheten nå tre prosent lavere enn for ett år siden.

Ledigheten er lavest innen undervisning med 1,0 prosent, mens høyest ledighet finner vi blant bygge- og anleggsarbeidere med 4,3 prosent.

Høyest ledighet i Oslo
Oslo har en ledighet på 3,9 prosent, etterfulgt av Østfold med 3,4 prosent. Lavest ledighet er det i Sogn og Fjordane med 1,9 prosent og i Oppland med 2,0 prosent.

Les også: Frykter høyere ungdomsledighet

Høyere aku-tall
De siste tallene fra Statistisk sentralbyrås arbeidskraftsundersøkelse (aku) viser at arbeidsledighetsraten holdt seg stabil på 3,5 prosent i perioden mars til juni.

Det er flere årsaker til at Navs ledighetstall og aku ikke er likt. Den viktigste er at Nav melder om mennesker som har registrert seg som arbeidsledige ved arbeidskontorene, mens aku er en utvalgs/spørreundersøkelse der også folk som ikke har registrert seg svarer. Her kan du lese mer om hvorfor statistikkene ikke er like.

Les: Flere i arbeid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.