Gratangen i Troms er den kommunen i landet med mest sykefravær. Kommunen, som ligger midt i Hålogaland, hadde et sykefravær på 11,1 prosent i 2015, viser resultatet av årets Kommune-NM (se faktaboks). Den lille kommunen har litt over tusen innbyggere.

Hvert år siden 2006 har Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) kåret årets mest bærekraftige og attraktive kommune i Kommune-NM (se faktaboks). Sykefraværet regnes tapte dagsverk på grunn av egen sykdom i prosent av avtalte dagsverk.

I løpet av de neste ukene vil Dagens Næringsliv publiserer en rekke artikler og reportasjer basert på undersøkelsen.

Nord-Norge sykest

Sykefraværet i hele Norge var på 5,95 prosent i 2015, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).I Gratangen kommune var sykefraværet dermed nesten dobbelt så høyt som landsgjennomsnittet.

Ser man på gjennomsnittet i Nord-Norge står det ikke like ille til i Gratangen. Landsdelen hadde det høyeste sykefraværet i landet. I nordligste tre fylkene var sykefraværet i gjennomsnitt 6,8 prosent i fjor.

De ti kommunene med mest sykefravær i landet:

*Tapte dagsverk på grunn av egen sykdom i prosent av avtalte dagsverk.

Kommunene som befinner seg på bunn på NHO-oversikten over sykefravær er nesten utelukkende nord-norske. To kommuner skiller seg ut. Namdalseid og Fosnes ligger i Nord-Trøndelag, et fylke som hadde et samlet sykefravær på 7 prosent i 2015.

Kommune sykefravær
Kommune sykefravær
- Jeg finner det vanskelig å kommentere statistikken fra NHO fordi jeg ikke har kunnskap om tallgrunnlaget for analysen de har gjort. Men generelt kan jeg si at det har vært et større sykefravær i noen kommuner i Troms, sier Oddrun Johansen, avdelingsdirektør i Nav Troms.

Krevende arbeid i jordbruk og fiske

Én av årsakene kan være stor offentlig sektor i forhold til innbyggertall, i de små kommunene, mener Johansen. Offentlige arbeidsplasser er kjent for å ha en høyere fraværsandel enn private.

Rådmannen Ole K. Severinsen bekrefter at sykefravær i Gratangens offentlig sektor er høyt - det ligger på 7,4 prosent.

- Men det betyr ikke at man er sykere i Gratangen enn andre steder. Dette er noe som gjelder for hele landet. Vi vet for eksempel at sykefraværet i helsesektoren pleier å være høyt, sier Johansen.

Et annet forhold som kan forklare høyt sykefravær er næringsstrukturen.

- Mange arbeidstakere i distriktskommunene er sysselsatt i primærnæringene, som småbruk og fiske. Det er krevende yrker. Du skal for eksempel ha spesielt god helse for å være på fiskebåt, sier hun.

Store utslag i små kommuner

Johansen påpeker at NHOs sykefraværsmåling gir store utslag i små kommuner, som Gratangen.

- I Gratangen er det 44 sykemeldte arbeidstakere av totalt 439 sysselsatte. Bare en forandring på noen få personer i statistikken vil gi store prosentvise forandringer, sier hun.

I Rogaland er det en annen liten kommune - Utsira - som bare hadde 3,1 prosent sykefravær i 2015.

De ti kommunene med minst sykefravær i landet:

*Tapte dagsverk på grunn av egen sykdom i prosent av avtalte dagsverk.

Fungerende ordfører i Utsira Tor Erling Skare er ikke overrasket over at kommunen befinner seg på topp i NHO-barometeret. Med en befolkning på rundt 200 havner kommunen som oftest på bunn eller topp, og sjeldent midt på treet, i slike målinger.

- Kommunen er den største arbeidsgiveren, og i et så lite miljø merkes alt fravær. Ingen forsvinner i mengden, sier Skare.

Følg markedet på DN Investor

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.