- Alle kan ikke være akademikere. Noen må jo skape verdier i dette landet.

Det sier ordfører Fred Ove Flakstad (Ap) i Torsken kommune, der bare 1,1 prosent har høyere utdanning. Den lille kommunen ytterst på Senja i Troms endte på jumboplass i fersk kommunekåring.

Hvert år siden 2006 har Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) kåret årets mest bærekraftige og attraktive kommune i Kommune-NM.

I løpet av de neste ukene vil Dagens Næringsliv publiserer en rekke artikler og reportasjer basert på undersøkelsen.

- Best på verdiskaping

Torsken har i mange år kommet dårlig ut i oversikter over utdanningsnivået i norske kommuner. Ifølge NHOs kåring har bare ti sysselsatte, i kommunen med 913 innbyggere, minst fire års høyere utdanning. Men er det et problem?

- Nei, svarer Torsken-ordfører Flakstad.

- Vi har mange arbeidsplasser som er knyttet opp til fisket, der det først og fremst er fagpersonell. De faller ikke inn under statistikken til NHO. Men når det kommer til verdiskaping per innbygger, gjør vi det veldig godt, sier han.

Han håper han NHO kan endre indikatorene for kåringen, slik at også Torsken-innbyggerne kan bli verdsatt.

- De kommunene der det sitter mange som lager statistikker gjør det vel bra i kåringen, men hva skaper de egentlig?

Høy ledighet

Torsken får også bunnplassering når det gjelder ledighet. Ifølge NHOs statistikk har kommunen 4,9 prosent arbeidsledige.

Det mener ordføreren er feil.

- Fiskeri er en sesongbasert næring. Kom og se hvor mange som er i arbeid i januar og februar. I den perioden må vi importere arbeidskraft. Når du måler ledigheten i sommermånedene, når mange naturlig nok er permittert, får du misvisende tall, sier Flakstad.

- Så du er fornøyd med status quo?

- De unge fra Torsken kommune er faktisk blant de beste i Troms til å ta høyere utdanning. Problemet er at vi ikke har arbeidsplasser som de kommer tilbake til. Vi skulle gjerne hatt flere kunnskapsintensive arbeidsplasser, slik at vi fikk ungdommene tilbake. Men jeg tror også at det vil bli større behov for personer med høyere utdanning med ny og bedre teknologi i fiskerinæringen, sier ordføreren.

Her er listen over de ti kommunene med lavest andel høyt utdannede:

*Prosentandel sysselsatte med minst fire års høyere utdanning.

Lavest utdanningsnivå i nord

Syv av ti kommuner på bunnplassering på oversikten over utdanningsnivå ligger i Nord-Norge. Fire av kommunene ligger i Troms og tre i Nordland.

- Det at utdanningsnivået er lavt i nord har en historisk forklaring. Vi fikk ikke universitet før på 60-tallet og her ser vi et etterslep, sier Christian Chramer, regiondirektør NHO Troms og Svalbard.

Chramer peker også på næringssammensettingen som en av grunnen til at mange ikke har høyere utdanning.

- Selv om en kommune som Torsken har en fremragende fiskeri og havbruksnæring, gir barometeret et viktig signal om noen utfordringer for Torsken og lignende samfunn.

Chramer forteller at mange små kystkommuner sliter med stadig færre arbeidstakere og flere pensjonister.

- Kommunene har ofte små fagmiljøer, og kan komme til å trenge mer kompetanse når de statlige kravene øker. Disse kommunene som deler utfordringer bør se på felles løsninger og kommunestruktur, sier han.

Universitetskommunene på topp

Bærum ligger på utdanningstoppen. Her har en av fem sysselsatte innbyggere minst fire år høyere utdanning.

Topp ti listen preges av kommuner som har universitetet: Ås, Oslo, Trondheim, Stavanger, Tromsø og Bergen. Og ellers av kommuner med industriklynger, som Asker og Bærum.

Leikanger kommune i Sogn- og Fjordane får en fjerdeplass på oversikten over innbyggere med utdanning på minst fire år, og kommunen har nest høyest andel med teknisk og naturvitenskapelig utdanning.

Kongsberg, en kommune med teknologibedrifter som blant annet har virksomhet innen oljeservice, kommunikasjon, våpen og romfart, har flest innbyggere med teknisk og naturvitenskapelig utdanning.

Her er listen over de ti kommunene med størst andel høyt utdannede:

*Prosentandel sysselsatte med minst fire års høyere utdanning.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

- Plutselig er sluttpakken brukt opp. Da kommer sjokket

Handleglade kinesere på luksusjakt dnPlus (DN+)

Airbnb i Norge: - Folk lurer på om det lønner seg å leie ut på fulltid  

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.