Avisen har snakket med ordførere i flere av kommunene som vurderer sammenslåing. Sogn og Fjordane er ifølge Kommunal Rapport det mest sammenslåingsvillige fylket i landet, og sju av de 26 kommunene er nå i forhandlinger med kommunene i nabofylket.

Blant annet vurderer Aurland og Vik sammenslåing med Voss i Hordaland, men det er bare ett av fire konkrete prosjekter som pågår.

I nordvest har Vågsøy, Selje og Vanylven inngått en intensjonsavtale om sammenslåing, og sistnevnte krever at den nye kommunen skal inngå i Møre og Romsdal. Litt lenger øst fører Stryn og Hornindal samtaler med Volda og Ørsta fra Møre og Romsdal, mens Gulen og Masfjorden i sørvest har inngått en intensjonsavtale om en ny kommune som skal inngå i Hordaland.

– Hvis alle disse sammenslåingene blir en realitet, er ikke fylket eksistensberettiget, sier Selje-ordfører Stein Robert Osland (KrF).

Andre ordførere mener sammenslåing utenfor fylket ikke nødvendigvis er et problem. Mye må fortsatt diskuteres. Kommunene har frist på seg til 1. juli med å fatte vedtak om hvorvidt de ønsker å slå seg sammen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Færder får 47 millioner


Kun to prosent av kommunene vil slå seg sammen

Fortsatt flertall mot kommunesammenslåing