Konkurransen mellom bankene er fortsatt for dårlig – og det er en situasjon bankene selv skaper, mener Konkurransetilsynet.

Etter et år med gransking av konkurranseforholdene mellom bankene som konkurrerer om boliglånskundene, mener Konkurransetilsynet å ha dekning for å antyde at bankene koordinerer renteendringene. Konkurransen er for svak, konkluderer direktør Christine B. Meyer i Konkurransetilsynet.

– De annonserer sine fremtidige renter og demper konkurransen. De roer ned konkurransen i markedet gjennom å fortelle hverandre hva de har tenkt å gjøre, sier Meyer til TV 2.

Ny rapport

Meyer påpeker at situasjonen også etter at bankene nylig reduserte rentenivåer er langt fra tilfredsstillende i et konkurranseperspektiv. I rapporten «Konkurransen i boliglånsmarkedet» går det fram at bankene kan ha hatt «et stilltiende samarbeid som koster kundene dyrt», ifølge fjernsynskanalen.

DNB-sjef Rune Bjerke og administrerende direktør Gunn Wærsted i Nordea avviser tilsynets framstilling kategorisk og fastholder at «konkurransen er hard» og det kjennes på kroppen hver dag.

– Tilfredsstillende konkurranse

I rapporten fra Konkurransetilsynet er det flere forslag til hvordan konkurransen om boliglånskundene kan styrkes.

Administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer, sier de nå skal studere rapporten nøye.

– Hovedinntrykket er at konkurransen på boliglånsmarkedet fungerer tilfredsstillende, sier han.

– Forslagene som Konkurransetilsynet kommer med i sin gjennomgang av konkurransen på boliglånsmarkedet, virker i utgangspunktet både fornuftige og relevante. Vi ønsker å vurdere hvordan vi kan følge opp disse forslagene både internt og overfor myndighetene, sier Kreutzer.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Advarer mot detaljregulering av boliglån
 

Solberg: Boligmarkedet er veldig vellykket  

Slik kan husholdningene redde Norges økonomi