I ettermiddag ble foreløpig siste kapittel i krangelen mellom et knippe hotelleiere i København og First Hotels skrevet. Da ble selskapet Tribe Invest slått konkurs.

Kuttet selv leien
Begjæringen kom fra K/S Oslo Plads, eierne av Hotel Østerport, som sist vinter plutselig fikk beskjed om at Haares hotellselskap First Hotels ville nedjustere husleien til tross for en kontrakt med varighet i ytterligere 12 år.

Østerport-eierne nektet å redusere leien og enden på visa var at First Hotels driftsselskap ble slått konkurs og eierne selv måtte ta over driften av det 170 roms store hotellet på forsommeren.

Vi føler oss ført bak lyset Advokat Henrik Busch

Stilte garanti
Men de danske eierne forfulgte saken ettersom Haare gjennom Tribe Invest hadde stilt garanti for husleien i Danmark.

K/S Oslo Plads krevde manglende husleie fra februar til mai og varslet også krav på den leie som skulle vært betalt i garantiperioden til 2024.

Til sammen antydet danskene et erstatningskrav på inntil 194 millioner kroner.

- Udramatisk
Asmund Haare bekrefter at Tribe Invest nå er slått konkurs, men synes hele saken er udramatisk.

- Vi motsatte oss ikke at vi skulle betale den ubetalte leien for i vår. Vi aksepterte det kravet på rundt fem millioner kroner. Men det var mer enn Tribe Invest har i egenkapital. Selskapet var dermed insolvert. Vi valgte således ikke å motsette oss begjæringen om konkurs, sier Haare.

- Vi forsøkte å få til en løsning med eierne av Østerport. Og vi kunne selvfølgelig ha tilført selskapet midler slik at husleiekravet kunne blitt betalt. Men i tillegg ville det jo med stor sannsynlighet ha kommet et erstatningskrav knyttet til husleiegarantien på et senere tidspunkt. Derfor syntes vi det enkleste var å la selskapet gå konkurs, sier Haare.

Advokat Henrik Busch representerer selskapet som eier Hotel Østerport.
Advokat Henrik Busch representerer selskapet som eier Hotel Østerport. (Foto: Takeoff.dk)

- For driften vår i Danmark har ikke dette noen konsekvenser. Tribe Invest var et tomt selskap der det kun lå noen husleiegarantier, sier han.

- Skuffet
Henrik Busch har ført kampen mot Asmund Haare på vegne av kommandittselskapet som eier Hotell Østerport i København.

- Det er klart jeg er skuffet over at Haare bare lar selskapet gå konkurs. Jeg hadde håpet at han og hans selskaper sto ved de avtalene som er inngått, sier Busch til Dagens Næringsliv.

Busch og Østerport inngikk opprinnelig utleieavtalen med Petter A. Stordalens Choice Hotels like etter årtusenskiftet.

Les også: Hjelper konkurrent i milliardoppkjøp

Asmund Haare overtok alle de danske leiekontraktene i 2010 etter at Stordalen hadde tapt til sammen 800 millioner kroner i Danmark.

Kan gå på Stordalen
En viktig årsak til det store tapet var at Stordalen hadde signert leieavtaler til priser som viste seg å være umulig å tjene penger på i et marked preget av fallende belegg og rompriser.

Med på kjøpet fikk Haare mange titall millioner kroner for å oppfylle de langsiktige leiekontraktene Stordalen hadde inngått. Og Henrik Busch har tidligere antydet at han vil rette mangemillionerskravet mot Stordalen dersom ikke Haare gjør opp for seg.

- Jeg vet rett og slett ikke hva vi gjør nå. Det får være jurister ta seg av. Men skal ikke legge skjul på at vi føler oss ført bak lyset, sier Henrik Busch.

Les også:
Passerer Skeie i rigg-maktkampen

Får nye 80 mrd. i bot

Statoil-plattform kan bli vraket
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.